Težak život Petra i njegove porodice: On 4 puta ranjavan u ratu, a bolestan sin u kolicima nosi vodu

Iako gotovo nemaju ništa, glava ove porodice Petar Munjin naveo je da bi voleo da imaju samo hidrofor

Foto: Tamara Misirlić

Rat, bolest, nemaština - reči su koje decenijama živi Petar Munjin iz Klinovaca kod Bujanovca. Ovaj skromni čovek ima ženu, ali i sina Borisa (18) sa smetnjama u razvoju, a bio je učesnik rata u Bosni 1992. godine.

Kako Petar priča, sve strahote rata učinile su svoje i ostavile i po njega posledice. Ranjavan je 4 puta, i sada je nesposoban za rad.

Porodica Munjin živi veoma teško od male invalidske penzije, u uslovima koji su daleko od humanih i dostojnih. Sve što imaju u oronuloj kući staro je i dotrajalo. Spavaju na starim krevetima, greju se uz pomoć starog šporeta na drva i imaju improvizovano kupatilo. Vode u njihovom domu nema.

Kada ih je posetila humana karatistkinja Tamara Misirlić (19) iz Vranja, Petar je tražio samo jednu stvar - hidrofor.

- Najveći problem im je što nemaju vodu, pa ne mogu ni da se kupaju, kupatilo koje je staro i potpuno neuslovno, ujedno je i nefukcionalno, pa moraju da se kupaju u koritu, da dovlače vodu... Kada sam otišla u Klinovce da posetim porodicu Munjin, raspitivala sam se i kod komšija kako ti ljudi žive. Kažu da im posebno teško pada kada vide Borisa kako kolicima tera vodu - priča Tamara za Telegraf.rs.

Kako kaže, ni Petrova žena Dragana, a ni sin Boris, nisu dobrog mentalnog zdravstvenog stanja. To glavi ove porodice dodatno otežava i onako teške uslove u kojima žive.

Tamara priča i kako Petar ne traži ništa osim hidrofora, iako tehnički nema ništa. Munjinovi nemaju ni ormare, te svu odeću moraju da drže na podu.

- Sva ta odeća je stara i iznošena, jednostavno nije više za korišćenje, pa im je potrebna nova odeća, ali i obuća. Dragana nosi odeću L veličine i obuću 38, Petar obuća 40 i odeću M, a Boris obuću 42 i odeću M. Zaista je jako tužno gledati kako žive u toj kućici, čak i svi spavaju u istoj sobi - navodi naša sagovornica.

Ona moli sve ljude dobre volje da se jave i pomognu porodici Munjin. Tamaru možete dobiti na  065/527-6719.

(Telegraf.rs)