Lončar nezadovoljan radom bolnice u Valjevu, najavio smene: To je jedino rešenje za napredak

- Ja jedino što mogu, jeste da kažem - imate rok do tada, ukoliko ne počnete, doći će novo rukovodstvo - rekao je Lončar

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da nije zadovoljan time što već dve godine rukovodstvo bolnice u Valjevu ne može da se saglasi oko rekonstrukcije, i najavio smene u toj zdravstvenoj ustanovi.

Lončar je prilikom posete obnovljenom Domu zdravlja u Valjevu rekao da je država obezbedila novac, ali da nije na njemu da odluči kako treba da izgleda rekonstrukcija bolnice.

- Neću ja da radim u toj bolnici i nije moje da određujem kako će to da izgleda, pa da sutra neko kaže da je ministar to uradio zbog nekih svojih kombinacija, a nama ne odgovara tako - poručio je on odgovarajući na pitanje zašto nije zadovoljan radom valjevske bolnice.

Ministar je rekao da je smena jedino rešenje kako bi bolnica mogla da napreduje.

- Imali su obavezu da se odluče, ogroman novac je izdvojen. Reč je o desetinama miliona evra, to je novac svih građana Srbije i oni godinama ne mogu da se odluče koju vrstu rekonstrukcije žele, a mi ćemo doći u situaciju da plaćamo penale projektantima jer se oni nisu dogovorili - objasnio je ministar.

Lončar je podsetio na to koliko je bolnica renovirano u poslednje vreme jer, prema njegovim rečima, zdravstvo mora da napreduje, jer posle pandemije ništa neće biti isto.

- Nije u redu da se dve godine čeka, a novac je spreman. Apelujem i na građane da utičete na to da bolnica što pre počne da se renovira, jer je ta bolnica za sve vas. Ja jedino što mogu, jeste da kažem - imate rok do tada, ukoliko ne počnete, doći će novo rukovodstvo - kazao je Lončar.

On je rekao i da neće tolerisati razdvajanje lekara iz Doma zdravlja i bolnice, navodeći da svi zajedno moraju da rade u obe ustanove.

- Šta to znači, da ovde u Domu zdravlja nema ginekologa, a da u bolnici sedi i ne radi ništa, ili da oni nemaju za dežurstvo, a da ne ode neko iz Doma zdravlja. To meni nema nikakve logike - istakao je ministar.

Lončar je rekao da drugog rešenja nema, osim smene u valjevskoj bolnici i da su nedelje u pitanju.

Zaključio je da novac namenjen toj bolnici neće propasti već će, ukoliko se ne počne sa rekonstrukcijom, na red doći druga bolnica sa gotovim projektom.

(Telegraf.rs)