Poznati preliminarni rezultati male mature: Sajt bio povremeno nedostupan zbog opterećenosti sistema

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izdao je hitno naređenje svim direktorima škola da se vreme za eventualne prigovore produži danas do 18 časova

Printskrin: mojasrednjaskola.gov.rs

Preliminarne rezultate završnog ispita, budući srednjoškolci od danas mogu da vide u svojim školama, a kako je ranije najavljeno, podaci će biti dostupni i na portalu www.mojasrednjaškola.gov.rs, koji je bio povremeno nedostupan zbog opterećenosti sistema.

U Ministarstvu prosvete za Tanjug kažu da taj sajt trenutno ne pruža podatke o preliminarnim rezultatima male mature i da se radi na rešavaju problema koji je nastao na jednom serveru.

Svršeni osmaci polagali su 23, 24 i 25. juna test iz maternjeg jezika, matematike i kombinovani test.

Ukupan broj bodova koji se može dobiti na maloj maturi je 40, po 13 poena nose srpski i matematika, a 14 kombinovani test koji sadrži pitanja iz istorije, geografije, fizike, hemije i biologije.

Prvi put ove godine žalbe će moći da se podnesu i elektronskim putem, preko pomenutog portala, na kome je moguće obaviti i sve druge aktivnosti za upis u srednju školu.

Konačni rezultati završnog ispita znaće se 2. jula od 8 časova.

U školama ima 11 odsto više mesta u odnosu na broj učenika, kojih je ove godine oko 68.000.

Ružić: Roditelji, dok se ne reši problem, uvid u rezultate u školama, prigovori do 18 h

Zbog tehničkih problema na portalu www.mojasrednjaskola.gov.rs, prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izdao je hitno naređenje svim direktorima škola da se vreme zaeventualne prigovore produži danas do 18 časova.

Roditelji će na taj način imati vremena da, ukoliko su nezadovoljni, prigovore na rezultate završnih ispita, ostave u školama.

Ministarstvo je u stalnom kontaktu sa Kancelarijom za informacione tehnologije i eUpravu i nadležnom firmom EON (Evolution online) za održavanje servera, gde je i nastao danas problem, kako bi se isti što pre otklonio.

Uz izražavanje žaljenja zbog neprijatnosti koja je nastala u vreme koje je važno za, pre svega, decu, pa i roditelje, da se saznaju rezultati, ministar je naložio direktorima škola da omoguće uvid u test i rezultate u samim školama dok se problem sa portalom ne reši.

(Telegraf.rs)