Beograđanka došla iz Grčke avionom, morala da radi PCR ili da ide u karantin: Drug bio autom i ništa

Svi koji nemaju potvrdu o vakcinaciji, da bi ušli u Srbiju direktno iz Grčke, moraju po povratku ili da se testiraju PCR-om ili da budu u kućnom karantinu 10 dana, ovo pravilo ne odnosi se na one koji putuju autobusom ili kolima

Foto: Shutterstock

Pravila za povratak Srba iz Grčke, odnosno za ulazak u Srbiju, nisu jednaka za sve naše građane. Zavise od toga da li ste putovali avionom ili kolima odnosno autobusom. Odnosno, zavise da li ste u Srbiju ušli direktno iz Grčke ili iz, recimo, Severne Makedonije. Oni koji se, naime, iz ove zemlje vraćaju avionom, a nemaju potvrdu o vakcinaciji, da bi ušli u Srbiju moraju da se po povratku ili testiraju PCR-om ili da budu u kućnom karantinu 10 dana, dok se ovo pravilo ne tiče onih koji putuju autobusom ili kolima.

O čemu se radi? Kako nezvanično saznajemo, gleda se zemlja iz koje smo direktno fizički stigli preko granice. S obzirom na to da kada putujemo kolima ili autobusom u Srbiju ulazimo iz Severne Makedonije, ovih mera smo oslobođeni jer za dolazak iz ove zemlje to ne važi. Nebitno što ste u Grčkoj proveli ceo odmor.

Jedna Beograđanka (ime i prezime) poznato redakciji, vratila se u subotu avionom sa Krita. Po sletanju na beogradski aerodrom, pošto nije imala potvrdu o vakcinaciji, dobila je uputstvo da treba ili da se testira PCR metodom ili da bude u kućnom karantinu.

Naša sagovornica je izabrala da se testira, a već sutradan joj je policija došla na vrata da proveri da li je u kućnom karantinu.

- Bila sam iznenađena. Moj drug se tri dana pre mene vratio sa porodicom iz Grčke u kojoj je proveo dve nedelje, putovali su kolima i niti im je neko tražio da se testiraju, niti da budu u kućnom karantinu. Ja sam se odmah testirala, a sutradan mi je došla i policija. Objasnila sam im da imam negativan PCR test, a tada su mi oni rekli da to javim i sanitarnoj inspekciji - kaže ova Beograđanka za Telegraf.rs.

Na sajtu beogradskog aerodroma na stranici koja se tiče mera prevencije, stoji i pitanje "Da li je za ulazak u Srbiju potreban PCR test?". Klik na ovo pitanje, vodi na stranicu Ministarstva spoljnih poslova na kojoj su opisani "Covid-19 – uslovi za ulazak u Republiku Srbiju".

Po ovom režimu, koji je poslednji put ažuriran 11. jula ove godine, državljani Srbije, osoblje stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, i strani državljani koji imaju privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji, prilikom ulaska u našu zemlju treba da prilože negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2 ili negativan Antigen FIA Rapid test ukoliko lice dolazi iz SAD, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata, ili sertifikat o potpunoj vakcinaciji, ili potvrdu o preležanoj koroni.

Ukoliko putnici to nemaju, prilikom pasoške kontrole im se uručuje pisano obaveštenje.

- Zdravstveno upozorenje o obavezi pridržavanja mere karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana, od dana prelaska državne granice i upozoravaju se na obavezu prijavljivanja nadležnoj covid ambulanti ili teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravlje u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice (putem elektronske prijave na elektronsku adresu: www.e-zdravlje.gov.rs).

Navedena ograničenja se, kako se navodi na sajtu MSP-a ne odnose na gore navedene kategorije stanovništva koji dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Severne Makedonije, Mađarske, Hrvatske i Crne Gore.

U ovom opisu se ne ističe i PCR ali  kao jedan od načina za skraćivanje karantina jeste da svako može da uradi PCR o svom trošku, i ako je negativan ne boravi u karantinu. 

S obzirom na to da se Srbi uglavnom iz Grčke kolima i autobusom vraćaju iz Severne Makedonije, fizički iz nje ulaze u Srbiju, evo odgovora zašto oni ne podležu pravilima u odnosu na one koji lete avionom.

Video: Evo ko sve mora da ima negativan PRC test prilikom ulaska u našu zemlju, a šta ako to ne poseduju

(Telegraf.rs)