Mladunče rode precenilo letačke sposobnosti i ispalo iz gnezda, pa su mu u pomoć pristigli Pančevci

Meštani Pančeva čuvali su mladunče, a radnici Elektrodistribucije vratili su ga u gnezdo

Foto: Privatna arhiva

Jedno mladunče rode, čije se gnezdo nalazi u naselju Skrobara u Pančevu, precenilo se kada je u pitanju njegova mogućnost letenja, ali je imalo tu sreću da se dobri ljudi pobrinu za njega.

- Ispred kuće mojih prijatelja na uličnoj banderi nalazi se gnezdo. Pre tri-četiri dana iz njega je pokušao da poleti ptić. Tih dana smo i gledali da li će početi da lete, ali jadničak je verovatno precenio svoje mogućnosti. Mladunče je palo kod njih u dvorište. Srećom, moji prijatelji su ga odmah primetili i sklonili na sigurno, gde je bilo natkriveno i zaštićeno od pasa i mačaka. Sreća da nije palo u neku baštu - priča za Telegraf Ružica Petrović, koja je organizovala povratak ptića u gnezdo.

Kako kaže, na sve načine su pokušavali da malu rodu vrate u njen dom, ali bila im je potrebna korpa.

- Sticajem okolnosti obratila sam se članu Gradskog veća gradskog veća zaduženom za zaštitu životne sredine i ona se obratila Elektrodistribuciji. Njihovi radnici izašli su na teren i potrudili se da rodu vrate u njeno gnezdo, tako da se sve lepo završilo - objašnjava Ružica.

Radnici Elektrodistribucije došli su svojim vozilom koje ima korpu, uzeli mladunče rode i pobrinuli se da na bezbedan način ponovo bude smešteno u svoje gnezdo na visini. Naredni put će, možda, imati više sreće u svom pokušaju leta, a ukoliko nešto pođe naopako, zna da može da računa na meštane Pančeva.

Video: Skeledžijo, skeledžijo: Roda koja po vodi hoda ili ipak pomoć prijatelja?

(Telegraf.rs)