Da li je kovid bolnica u Novom Sadu bila poplavljena i zašto pacijenti piju flaširanu vodu? Imamo odgovore

- Normalan rad bolnice ni jednog trenutka nije prekinut - tvrde u Kliničkom centru Vojvodine

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Zdravstvene vlasti u Novom Sadu tvrde da u novootvorenoj kovid bolnici na Mišeluku nije bilo nikakvih poplava, da nemaju podrum koji je navodno više puta bio pod vodom, kao i da postoji dovoljno flaširane vode za piće za pacijente i zaposlene, te da nema potrebe da im rodbina dostavlja vodu. 

Prethodnih dana u medijima su se pojavile informacije da je podrum ove bolnice nekoliko puta od otvaranja pre nešto više od mesec dana bio pod vodom, te i da zbog neispravnosti vode za piće, "pacijenti piju flaširanu ili sa aparata, a da pošto nje nema dovoljno, rodbina mora da ih donosi zaposlenima".

- Nije istina da je bilo bilo kakvih poplava - rekla je kratko za Telegraf.rs prof. dr Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra Vojvodine i uputila nas na press službu ove zdravstvene ustanove.

Kako nam je nezvanično rečeno u Kliničkom centru Vojvodine, ova bolnica ni nema podrum, a što se tiče vode za piće, ona se kao flaširana sve vreme obezbeđivala za pacijente.

Iz pres službe u Kliničkom centru Vojvodine Telegrafu su dostavili saopštenje u kojem se navodi da se od početka rada bolnice pacijentima i zaposlenima nabavlja flaširana i voda za piće iz aparata.

- Pored lečenja pacijenata, iz predostrožnosti potrebna je svakodnevna opreznost s obzirom na novi izgrađeni objekat Kovid bolnice na Mišeluku u vezi sa vodosnabdevanjem, elektroinstalacijama, gasnim instalacijama, energetskim snabdevanjem te se svakodnevno vrši nadzor nad istim u cilju sprečavanja svih neželjenih mogućih događaja - navodi se u ovom dopisu i dodaje:

- Redovno se vrši dezinfekcija, uz poštovanje svih higijenskih normativa, a tokom vikenda je rađeno i dodatno ispiranje celokupne vodovodne mreže. Normalan rad bolnice ni jednog trenutka nije prekinut, a od početka rada bolnice pacijentima i zaposlenima je omogućeno konzumiranje flaširane vode i vode za piće iz aparata.

Kovid bolnica na Mišeluku je otvorena 2. septembra. Grad Novi Sad je u ovu bolnicu, uključujući i vrednost parcela, uložio skoro 400 miliona dinara. Prostire se na 19.500 kvadrata.

Bolnica imati 220 kreveta na intezivnoj i 404 kreveta na poluintezivnoj nezi. U samoj bolnici su dve operacione sale, angio sala, dva rendgena, dva skenera, odeljenja sa ultrazvukom, endoskopija, laboratorija, pet ambulanti i osam dijaliznih mesta.

Nova kovid bolnica je jedina koja će imati banku krvi.

Video: Hala na Novosadskom sajmu adaptirana u kovid bolnicu

(Telegraf.rs)