Pronađeni temelji manastira i 190 grobova u Sremu? Otkriće još pod velom misterije, a ovo je jedini trag

Temelji manastira i oko 190 grobova sa skeletima pronađeni su na trasi auto-puta Kuzmin-Rača kod Sremske Mitrovice

Foto: Mikica Ilić

Kada se krenulo u izgradnju auto-puta Kuzmin-Rača, na deonici u blizini reke i sela Bosut kod Sremske Mitrovice, niko nije slutio da će doći do jednog značajnog otkrića. Istražujući lokalitet na samoj trasi, arheolozi Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica pronašli su temelje za koje se veruje da pripadaju srednjovekovnom manastiru Svete Anastasije.

Direktor Zavoda Ljubiša Šulaja za Telegraf.rs objašnjava kako je došlo do ovog važnog spomenika kulture.

- Prilikom izrade projekta za auto-put Kuzmin-Rača, dali smo uslove i predvideli istraživanja na tri lokaliteta na samoj trasi auto-puta. Jedan od lokaliteta nalazio se u ataru sela Višnjićeva, na kilometar od ušća Bosuta u Savu. U skladu sa tim merama, pre početka radova na trasi, radili smo arheološka istraživanja. Na tom lokalitetu se očekivao neki antički objekat, ali došlo je do toga da su se, prilikom iskopavanja, pojavili obrisi crkve, pa se ispostavilo da se na tom lokalitetu nalazi monumentalna crkva iz srednjeg veka dužine skoro 30 metara - kaže Šulaja.

Dobro očuvani temelji, oltar, zvono, grobovi, samo je deo onoga što su arheolozi pronašli.

- Reč je o vrlo masivnom objektu. Nađen je veliki broj grobnica sa dobro očuvanim skeletima, zajedno sa svim sitnim nalazima koji to prate, poput novca, prstenja i drugo... Pronađeno je za sada njih 190 - dodaje Šulaja.

Kompletan nalaz o lokalitetu još nije završen, a o tome da je reč o manastiru Svete Anastasije postoje samo pretpostavke na osnovu nekolicine pisanih tragova.

- Još nije urađena kompletna informacija o lokalitetu, budući da sad predstoji obrada artefakata koji su tu pronađeni. Za sada imamo samo neke preliminarne nalaze. Evidentno je svakako da je pronađena crkva, dakle, srednjovekovna građevina. Od turskih osvajanja, zaključno sa 1521. godinom, gotovo da nema pomena o njoj, kao ni pisanih podataka. Jedini trag smo pronašli u mađarskim dokumentima, negde početkom 13. veka pominje se postojanja manastira Sv. Anastasije upravo na toj lokaciji, na obali Bosuta.

Šulaja dodaje da postoji i saznanje da se radi o grčkom pravoslavnom manastiru koji je pripadao manastiru Svetog Dimitrija u današnjoj Mitrovici.

- Nalazi grobnih ostataka koji će biti analizirani će datovati neki period kada je crkva živela najaktivnijim životom. Oko 190 grobova smo našli i sad predstoji obrada podataka i sve ono što sledi posle samog arheološkog istraživanja. Svi navedeni rezultati nisu konačni i tek ćemo nakon obrade svih pronađenih nalaza doći do nekih mnogo značajnijih i pouzdanijih saznanja o crkvi, kada ćemo imati neki bližu i tačniju informaciju.

Svakako, ovaj zanimljivi lokalitet još je pod velom misterije, kao i činjenica da o njemu nije bilo pomena par stotina godina.

Video: Otkriveno groblje dece, na lobanjama imaju tetovaže, a od celog skeleta fale samo stopala

(Telegraf.rs)