Nasilne srednjoškolce isključiti iz škole, a nasilne osnovce upisati u drugu: Ministarstvo o novim slučajevima

Tokom prošle školske godine Ministarstvu je prijavljeno čak 570 slučajeva trećeg nivoa nasilja, odnosno fizičkih obračuna

Foto: Shutterstock

Čim je korona utihnula, a đaci se vratili normalnoj nastavi, nižu se i vesti o jezivim slučajevima vršnjačkog nasilja. Pišemo jezivim, jer se radi o surovim i brutalnim napadima u kojima jedan učenik nasrće na drugog sve dok ovaj ne prokrvari i ne bude teško povređen.

Poslednji takav slučaj dogodio se u Bačkoj Palanci, gde je učenik osmog razreda D.K. povređen na času fizičkog vaspitanja, kada ga je nožem napao I.R. i naneo mu povredu glave i obe ruke. Napadač I.R. je star oko 20 godina. On je preskočio ogradu škole "Sveti Sava", odgurnuo radnika obezbeđenja koji je pokušao da zaštiti D.K., izvadio nož i naneo teške povrede ovom osnovcu.

Istog dana, učenik Mašinske škole u Pančevu brutalno je pesnicama pretukao učenika Poljoprivredne škole. Kako nezvanično saznajemo, ovaj nasilni đak biće isključen iz škole.

Nakon ovih slučajeva, Ministarstvo prosvete objasnilo je za Telegraf kako sistem reaguje u ovakvim slučajevima nasilja i koje kazne prete nasilnim đacima.

Učenicima koji su vršili nasilje mogu se, objašnjavaju oni, izreći vaspitne i vaspitno-disciplinske mere, u zavisnosti od procenjenog nivoa nasilja.

- Za lakšu povredu obaveza učenika, izriče se vaspitna mera – opomena, ukor odeljenjskog starešine ili ukor odeljenjskog veća;

- Za težu povredu obaveza učenika, izriču se vaspitno-disciplinske mere – ukor direktora i ukor nastavničkog veća, a za učenika srednje škole i isključenje iz škole, odnosno škole sa domom;

Konkretno, za učinjenu povredu zabrane iz člana 110-112. Zakona o osnovama sistema obrazovanja, a to se odnosi na činjenje fizičkog, emotivnog, psihičkog nasilja, digitalnog, seksualnog nasilja, izriču se vaspitno-disciplinske mere:

Ukor direktora ili ukor nastavničkog veća,

Premeštaj učenika od petog do osmog razreda u drugu osnovnu školu na osnovu odluke nastavničkog veća, uz saglasnost škole u koju prelazi, a uz obaveštavanje roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika,

• Za učenika srednje škole – isključenje iz škole.

Kako reaguje sistem 

Ministarstvo prosvete poručuje da je uspostavilo je sistem za prevenciju i reagovanje u slučajevima nasilja u školama. Na početku napominju da na pojedinačne situacije nasilja reaguju škole, a Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, detaljno su propisani sadržaji i način sprovođenja preventivnih i interventnih aktivnosti.

- Svaka situacija nasilja je specifična i svakoj mora da se pristupi sa posebnom pažnjom i individualno, a posebno u onim situacijama koje su dramatične i sa potencijalno ozbiljnijim posledicama. Stručna podrška se pruža i učenicima i roditeljima i nastavnicima. Svaka konkretna situacija definiše se u tzv. Operativnom planu zaštite, koji sadrži mere i aktivnosti koje se preduzimaju u školi, ali i saradnju sa drugim nadležnim organizacijama i službama - socijalnom službom, policijom, zdravstvenim sistemom - objašnjavaju u Ministarstvu prosvete.

Planom zaštite su predviđene i aktivnosti roditelja koji se uključuju u pojačan vaspitni rad sa učenicima koji su učesnici nasilne situacije.

- Vrlo je važan vaspitni rad sa svim učesnicima jer je podjednako važno da se promeni ponašanje učenika koji su vršili nasilje i spreče dalje posledice i osnaži učenik koji je pretrpeo nasilje. Takođe, važno je raditi sa celim odeljenjem koje može biti značajna podrška u prevenciji, zaustavljanju nasilja i reagovanju - navode u Ministarstvu.

Kada škole mora da obavesti policiju i centar za socijalni rad

Kako dalje kažu, Ministarstvo prati postupanje škola u svakoj pojedinačnoj situaciji.

- Po predstavci građana ili nalogu ministra, prosvetna inspekcija može izvršiti nadzor. U slučaju 3. nivoa nasilja (fizičko nasilje), škola je u obavezi da obavesti druge nadležne institucije – policiju, centar za socijalni rad, dom zdravlja - koje u skladu sa svojim nadležnostima utvrđuju činjenice i preduzimaju mere. Vršnjačko nasilje je složen društveni fenomen koji zahteva angažovanje ne samo obrazovnog sistema, već i roditelja, lokalne zajednice i ostalih institucija - ističu za Telegraf.

Tokom kalendarske 2021. godine Ministarstvu prosvete je prijavljeno čak 570 situacija trećeg nivoa nasilja, koje su ustanove u obavezi da prijave Ministarstvu, odnosno nadležnoj školskoj upravi.

- U situacijama kada je nastavnik izvršio nasilje nad učenikom, direktor ustanove postupa u skladu sa propisanom procedurom, pokreće disciplinski postupak u cilju utvrđivanja odgovornosti - kažu u Ministarstvu na kraju.

Video: Stravično vršnjačko nasilje u Novom Pazaru

(Telegraf.rs)