Klinci podigli đurđevdanski običaj na viši nivo: Skinuli kapiju na jednoj kući, ošmirglali, ofarbali i vratili

Ima i jedan običaj za koji, ispostaviće se, mnogi nisu čuli, a to je da se, uoči Đurđevdana, skine kapija kući koja ima devojku na udaju

Moguće da nema praznika i "crvenog slova" u Srbiji, poput Đurđevdana, sa više običaja i verovanja. Đurđevdanski uranak, pletenje venčića, kupanje na reci, a davnih dana je bilo zastupljeno i verovanje da tog dana, bez obzira kakvo je vreme, decu treba pustiti da idu golišava jer će se tako očeličiti i neće često biti bolesna.

Ima i jedan običaj za koji, ispostaviće se, mnogi nisu čuli. A to je da se, uoči Đurđevdana, skine kapija kući koja ima devojku na udaju. Ona će se onda, navodno, tokom naredne godine udati. Običaj je da kapiju skida momak koji gaji simpatije prema nekoj devoci. Kažu, prastari običaj. Pa su se momci na raznim forumima pitali da li to znači da će se devojka čiju su kapiju skinuli udati baš za njih ili neke druge.

Na Tviteru se pojavila i objava o mladićima iz Rače koji su ovaj običaj podigli na viši nivo. Oni naime ne samo da su skinuli kapiju na jednoj kući, već su je "u toku noći ošmirglali, ofarbali kompresorom, osušili i vratili na mesto".

U odgovor na ovaj tvit, čuli smo i za jednog oca koji je izašao da čuva kapiju od mangupa, "pre 30 godina u Rači izašao ćale moje drugarice da čuva kapiju, veli čekajte ima još par ispita do kraja". Ima devojaka koje su se ingteresovale za broj telefona: "imaš broj telefona, imam nešto u bašti da mi se odradi, a lepa sam, neudavana, kao nova".

"To su ljudi, a ne ko meni, slomili šarku. Psovao deda nedelju dana".

"Kod nas se sekao selen, mada devojke više ne sade selen".

Bilo je i onih koji ne veruju pa ih je interesovalo da li je ovo "nije se desilo" edicija.

Osim običaja vezanih za kapiju, tu je i pletenje venaca od bilja, umivanje biljem, kupanje na reci. Uveče, uoči Đurđevdana, neko od ukućana nakida zelenih grančica u najbližoj šumi i njima okiti vrata i prozore na kući i ostalim zgradama kao i ulazne vratnice i kapije. Ovo se čini da bi godina i dom bili berićetni.

Takođe, opletu se venčići od „đurđevskog cveća“: đurđevka, mlečike i drugog, i njime se okite ulazna vrata na dvorištu i kući. Ti venci stoje iznad vrata čitavu godinu, do sledećeg Đurđevdana.

Uoči Đurđevdana, domaćica spušta u posudu punu vode razno prolećno bilje, a onda odmah spušta: dren, pa za njim zdravac, i na kraju grabež i crveno jaje, čuvarkuću koja je ostala od Uskrsa; to se zatim stavi pod ružu u bašti da prenoći. Ujutru se svi redom umivaju vodom: deca – da budu zdrava kao dren, devojke – da se momci grabe oko njih, stariji – da budu zdravi …

Video: Ovakvu verziju Đurđevdana i to uživo niste nikada čuli!

(Telegraf.rs)