Kad prelepa Brankica obuče kimono, protivnici odmah padaju: "Ne izlazim uopšte, momci me ne zanimaju"

Ova Lozničanka ima više titula prvaka države nego godina

Kada uspešne ljude pitate za recept, oni će uvek da kažu da je to naporan rad. Sličan odgovor daje i Brankica Negovanović (19), karatistkinja KK Šampioni iz Banje Koviljače, ali bi se reklo da je ona, i pored neverovatne upornosti i rada, za ovaj sport jednostavno rođena.

Kad prelepa Brankica obuče kimono, njeni protivnici padaju. Tome u prilog već dovoljno govori i činjenica da ova srednjoškolka ima više titula prvaka države nego godina - čak 20.

Nedavno je proglašena i pobednicom Kupa Srbije u konkurenciji do 55 kilograma. Do te titule došla je na takmičenju koje je u Novom Bečeju okupilo kadete, juniore i seniore.

- U seniorski tim sam ušla sa 18 godina, u karateu sam od 2010. godine, a od 2014. godine sam u reprezentaciji Srbije - kaže nam Brankica na početku razgovora.

Pored 20 titula prvaka države, ona je i vice prvak Evrope u juniorskoj kategoriji, treća na Mediteranu i trostruki prvak Balkana. Na svetskoj rang listi Svetske karate federacije je 2021. zauzela prvo mesto. A na njenim slikama može se videti i kada je, još kao dete, osvajala istovremeno više medalja, pa tako na jednoj fotografiji iz 2014. jedva uspeva da drži četiri pehara u svojim malim ručicama.

Dok se sprema da uskoro krene evropske prvenstvo za seniore u Turskoj, Brankica nam priča kako izgleda biti najbolja karatistkinja u zemlji.

- Živim u karate porodici. Moja sestra je takođe reprezentativka Srbije, a otac mi je trener i drži karate klub. Karate je za mene više od sporta. Bez preterivanja mogu reći - karate je moj život - priča nam Brankica puna ljubavi prema ovom sportu.

Nije joj žao ni što se odrekla stvari u kojima njeni vršnjaci uživaju. Zato ne čudi da nema ni momka.

- Ne izlazim uopšte. To me ni ne zanima preterano. Svaki dan imam po dva treninga i non stop sam na pripremama sa reprezentacijom. Ako hoćete da uspete i ako imate zacrtan cilj, onda morate da podnesete i žrtve koje vas do tog cilja vode - mudro zaključuje ova lepa devojka.

Jedino što pored karatea nikad ne zapostavlja su obaveze u školi. Završava četvrti razred srednje škole i ima sve petice, zbog čega je i stipendista Ministarstva prosvete za nadarene učenike i studente.

- Karate je moja budućnost. Sanjam da na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 2028. godine donesem zlato Srbiji i pevam himnu na zlatnom postolju - poručuje nam na kraju.

Uopšte ne sumnjamo da će tako vatrenom posvećenošću to i uspeti. A mi ćemo tada pevati i veseliti se zajedno sa njom.

(Telegraf.rs)