U Leskovcu otkriveno spomen obeležje vojnicima i policajcima stradalim na Kosovu

Na spomeniku su ispisana imena 470 poginulih

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

U kasarni "Vojvoda Petar Bojović“ u Donjem Sinkovcu kod Leskovca otkriveno je spomen obeležje poginulim pripadnicima Vojske i policije koji su dali svoje živote tokom gušenja oružane pobune albanskih terorističkih snaga 1998. godine i prilikom odbrane SRJ od NATO agresije 1999. godine, prenose Južne vesti.

Spomenikom na kom su ispisana imena 470 poginulih, kao i slogan “Nema nazad - iza je Srbija” koji je izgovorio tadašnji ratni komandant 549. motorizovane brigade Božidar Delić, tokom bitke na Paštriku, odata je počast svim palim borcima tokom ratnih sukoba u Prizrenu, Đakovici, Suvoj Reci, Orahovacu i Gori, kao i tokom odbrane SFRJ od bombardovanja.

Na spomeniku je ispisano 235 imena poginulih pripadnika Vojske Jugoslavije i Policije Republike Srbije, 103 imena boraca iz 549. motorizovane brigade, 36 imena boraca iz jedinica Prištinskog korpusa, 6 imena pripadnika jedinica Niškog korpusa, 6 imena pripadnika 63. padobranske brigade, 6 imena pripadnika 72. specijalne brigade, 76 imena boraca iz sastava Policije Republike Srbije i 2 imena ruskih dobrovoljaca koji su se borili u sastavu srpskih snaga bezbednosti - naveli su iz Vojnog Sindikata Srbije.

Pored herojskih imena, nad spomenikom dominira tenk T-55 u kojem je 11. avgusta 1998. godine, poginuo komandir 3. tenkovske čete 549. motorizovane brigade, kapetan Željko Martinović.

- Poseban utisak na prisutne ostavilo je prisustvo vozača tenka koji je postavljen na spomenik, vojnika Stojana Stojanovića, koji je kada je tenk pogođen, i sam ranjen, povukao tenk u zaklon, izvlačio svoje članove posade i pružao im pomoć i koji je na svečanost došao sa svojom ćerkom iz Francuske gde danas živi - objasnili su iz Vojnog Sindikata.

U prisustvu porodica nastradalih boraca, ratnih veterana, građana, različitih udruženja, pripadnika Vojske i policije, spomen obeležje otkrili su donator Milan Simović i ratni komandant 549. motorizovane brigade general-major u penziji Božidar Delić.

- Svi smo mi zbog vas ovde, da vam pokažemo da iako je prošlo 23 godine, mi ni jednog dana nismo zaboravili svoje saborce. Zato smo odlučili da svi oni koji su poginuli u zoni naše brigade budu na našem spomeniku. Time dajemo primer kakvo zajedništvo mora da se ostvari u našoj Srbiji da bi ona naprdovala dalje - rekao je Delić.

Kako prenosi N1, general Delić je istakao da je idejno rešenje za spomenik dao je ruski dobrovoljac Albert Andijev, koji je preminuo prošle godine od korone, a koji je takođe učestvovao u borbama na Kosovu, dok je spomen obeležje izgrađeno je na inicijativu Udruženja Herojska 549. motorizovana brigada “Car Dušan Silni“ i uz podršku Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

(Telegraf.rs)