Mihajlović: Tužan dan za žene u SAD i svetu, nije me iznenadila odluka Vrhovnog suda o abortusu

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost ocenila da je ovo potez kojim se direktno ugrožavaju zdravlje i životi žena

Zorana Mihajlović / Foto: MRE

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović saopštila je večeras da je zbog odluke Vrhovnog suda SAD o zabrani abortusa tužan dan za žene u SAD i čitavom svetu, ali da, kako kaže, nije iznenađena.

- Nažalost, nije me iznenadila odluka Vrhovnog suda u SAD o zabrani abortusa, jer mesecima unazad slušamo nazadne stavove u javnosti kako pravo na abortus treba da se ukine. Ako se to desilo u SAD, kako da nas ne zabrine pitanje, a šta očekivati u drugim, manje demokratskim društvima. Žene u Americi danas imaju manje slobode nego što su imale njihove majke - navela je Mihajlović u saopštenju, prenosi Tanjug.

Istakla je da je pravo za koje su se žene izborile pre 50 godina olako "bačeno niz vodu i ovo nam samo još jednom potvrđuje koliko su ženska prava osetljiva i podložna kršenju".

- I ne samo da je reč o napadu na demokratiju i vrednosti savremenog društva, ovo direktno ugrožava živote i zdravlje žena. Kao da nismo naučili na primeru Poljske da žena umire jer joj nije dozvoljeno da abortira iako to ugrožava njen život - navela je Mihajlović.

Poručila je da ovakvi potezi ne treba da nas obeshrabre, naprotiv, ističe da naša borba za društvo jednakih mogućnosti, u kojem sve građanke i građani imaju jednake uslove i jednaka prava da žive, rade i razvijaju se biće još jača.

- To dugujemo ženama koje su se borile pre nas a pre svega generacijama koje tek dolaze - navela je Mihajlovićeva, saopšteno je iz njenog kabineta.

Video: Suzavcem sa Kapitola po demontrantima: Opšti haos u SAD tokom protesta protiv zabrane abortusa

(Telegraf.rs)