Kovid ambulante se pune, svaki drugi testirani pacijent pozitivan: Sedmi epidemijski talas u punom zamahu

ako više nisu obavezna, stara pravila su, i dalje dobrodošla, redovna higijena ruku, rastojanje i maske u zatvorenim prostorima

Foto: Tanjug/AP

Mesec završavamo sa težom epidemijskom situacijom od one na početku jula, a epidemiolozi i infektolozi najavljuju da će avgust i početak septembra doneti vrh ovog sedmog talasa korona virusa.

Sedmi epidemijski talas je u punom zamahu u celoj zemlji, kovid ambulante se popunjavaju, a svaki drugi građanin koji se javi na pregled, odlazi kući sa pozitivnim rezultatom.

- U najvećm gradovima, Beogradu, Kragujevcu i Nišu, možemo očekivati najveći broj pozitivnih, ali je veliki broj aktivnih slučajeva registrovan i na teritoriji Istočne Srbije i na teritoriji Zapadne Srbije - navodi direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" dr Verica Jovanović.

Ona apeluje na sve da se pridržavaju mera, koje nikada nisu ni ukidane, a građanima kojima je potvrđen virus, da ostanu u sedmodnevnoj izolaciji, prenosi RTV.

- Mi apelujemo da svuda gde nije moguće izbeći distancu (a ne znamo da li je neko ko je preko puta nas u ovom momentu pozitivan) da se zaštitimo, naročito kada smo u zatvorenom prostoru, u prevozu, u liftu, u nekim drugim prostorima gde je i ventilacija bila lošija - kaže dr Jovanović.

Od početka pandemije, 6. marta 2020. godine, u Vojvodini je više od 450.000 preležalo virus, a poslednjih nekoliko nedelja, širom pokrajine se dnevno registruje 1.200 slučajeva. Na izmaku pete nedelje sedmog talasa, taj broj je oko 8.000, najviše obolelih je u Novom Sadu, više od 2.000.

Stopa hospitalizacije je 2 odsto, trenutno je oko 140, uglavnom starijih osoba, na lečenju u kovid bolnici na Mišeluku. Sve su glasnija upozorenja na to da je vreme za četvrtu dozu vakcine.

- Nacionalni komitet za imunizaciju protiv kovida 19 je dao preporuku da to pre svega budu starije osobe, starije od 65 godina, one koje su smeštene u ustanovama socijalne zaštite, osobe koje imaju komorbiditet, bez obzira na uzrast, kolege zdravstveni radnici koji rade na svim nivoima zdravstvenih ustanova - ističe epidemiolog Instituta za javno zdravlje Vojvodine, dr Mioljub Ristić.

Iako više nisu obavezna, stara pravila su, i dalje dobrodošla, redovna higijena ruku, rastojanje i maske u zatvorenim prostorima.

Video: U kovid bolnici u Batajnici 203 pacijenta, 7 na respiratoru

(Telegraf.rs)