Danas se obeležava 108 godina od bitke na Ceru: "Pobeda malih i ponositih nad većim i brojnijim"

Organizator državne ceremonije je Vlada Srbije - Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije

Printskrin: Youtube Ово је Србија 1914/Zillion Film

Danas se obeležava 108 godina od bitke na Ceru, a državnu ceremoniju tim povodom predvodiće ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

Ceremonija će biti održana u okviru spomen-kompleksa "Cerska bitka" u Tekerišu kod Loznice.

Pored ministarke Kisić, vence će položiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Mačvanskog okruga, Grada Loznice, Grada Šapca, Opštine Krupanj, ambasada, kao i predstavnici brojnih udruženja i građana za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Organizator državne ceremonije je Vlada Srbije - Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Povodom godišnjice Cerske bitke oglasio se i potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović koji je izjavio da je  danas jedan od onih dana kada se ponosimo slavom ovenčanim bitkama i velikim imenima srpske istorije, datum kada glasno pamtimo i sećamo se velikih pobeda naše vojske i svakog imena naših besmrtnih junaka palih za otadžbinu.

- Na današnji dan, na veliki praznik Preobraženje, završena je Cerska bitka - junačka pobeda srpske vojske, prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu, pobeda malih i ponositih nad većim i brojnijim - napisao je ministar Stefanović na svom Fejsbuk nalogu.

Kako je naveo, to je dan kada su ljubav prema svojoj jedinoj zemlji i veliko srce jednog malog, ali ponositog, prkosnog, junačkog naroda, ispisali istoriju.

- Nikada nećemo zaboraviti i svaki put kada začujemo prve taktove velikog "Marša na Drinu", kompozicije od koje se svakom Srbinu srce ispuni ponosom i srećom, sećaćemo se naših junaka i heroja koji su život dali za otadžbinu, ne žaleći i ne okrećući se, u amanet nam ostavljajući uspomenu na večnu borbu za Srbiju i zadatak da se za nju borimo. Vaša dela su besmrtna! Slava junacima! - naveo je ministar Stefanović.

(Telegraf.rs)