Deca dobijaju prve batine već sa 2 godine: Unicef će edukovati roditelje da decu ne kažnjavaju fizički

Dete ima pravo na brigu, sigurnost i vaspitanje koje uvažava njegovu individualnost, a roditelji imaju pravo na podršku u ispunjavanju svoje uloge

Foto-ilustracija: Shutterstock

Skoro polovina dece uzrasta od jedne do 14 godina i dalje doživljava telesno i psihološko kažnjavanje, a takve vaspitne metode najčešće se primenjuju kod male dece koja već u uzrastu od dve do tri godine dobijaju prve batine, saopštio je danas Unicef koji pokreće akciju podrške roditeljima kako bi primenjivali pozitivne metode vaspitanja dece.

U cilju promovisanja nenasilnog ponašanja prema deci, Unicef sa partnerima pokreće kampanju "Budi ruka koja voli i reč koja sokoli", u okviru koje će sprovesti niz aktivnosti u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Novom Pazaru, Čačku, Kragujevcu i Subotici.

Kako navode, započeće se i intenzivan program dugoročnije podrške roditeljima da unaprede svoje disciplinske prakse kroz obučavanje stručnjaka u centrima za socijalni rad, kao i u zdravstvenom i obrazovnom sistemu koji se kroz svoju svakodnevnu praksu susreću sa roditeljima u oko 50 gradova u Srbiji.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova navela je da mnogi roditelji u našoj zemlji primenjuju pozitivne metode vaspitanja dece, ali da ima i onih koji to ne čine.

- Ti roditelji vole svoju decu, ali im je potrebna podrška da promene svoje ponašanje, često izazvano usled kompleksnosti savremenog načina života. Želimo da im pomognemo, da ih ohrabrimo da zastanu, promisle i pokušaju da pristupe izazovu na način koji je bolji i delotvorniji i za dete i za njihov međusobni odnos - rekla je Kostadinova, a saopštio Unicef.

Navela je da Unicef želi da pomogne roditeljima, da ih ohrabri da zastanu, promisle i pokušaju da pristupe izazovu na način koji je bolji i delotvorniji i za dete i za njihov međusobni odnos.

Dodala je da dete ima pravo na brigu, sigurnost i vaspitanje koje uvažava njegovu individualnost, a roditelji imaju pravo na podršku u ispunjavanju svoje uloge.

Video: Majka tukla decu dok je otac bio u inostranstvu: Kum sve snimio

(Telegraf.rs)