Edukacija predškolaca o važnosti reciklaže

Kompanije Delez i Sekopak tradicionalno u akciji podizanja svesti o ambalažnom otpadu

Foto: Kompanija Ahold Delhaize

Više od 400 predškolaca vrtića "Poletarac" iz Stare Pazove naučilo je zašto je važno da se ambalažni otpad odvaja i priprema za reciklažu, na koji način možemo svi zajedno doprineti lepšoj životnoj sredini, ali i da je čista i lepa planeta odgovornost svih nas.

Uz podršku Lokalne fondacije Stara Pazova u okviru projekta "Baci pet za reciklažu" deca su imala prilike da uživaju u pozorišnoj predstavi nakon koje su zajedno sa zaposlenima iz kompanija Delez i Sekopak doprineli ozeljenjavanju dvorišta njihovog vrtića i posadili 33 sadnice. Dodatni umetnički performans ovom događaju pružile su lokalne umetnice, Jovana Cetina i Ana Kričko, koje su naslikale mural "Recikliraj za lepšu planetu" na zidu vrtića, a koji će zauvek podsećati najmlađe, ali i njihove roditelje, da na stvaranju zdravijeg i lepšeg okruženja možemo svi uticati.

Kako bi ceo događaj imao dugoročni efekat na najmlađe, posude za odvajanje PET plastike, AL limenki i Tetra Pak ambalaže postavljene su u okviru vrtića i time je dodatno omogućeno predškolcima da stečeno znanje o reciklaži primene i u praksi.

-Svaki segment današnjeg događaja ciljano je osmišljen kako bi najmlađi stekli ekološke navike. Predstava je tu da im da osnovu o reciklaži, mural i sadnja drveća su tu da ih podsete na sve ono što su danas naučili i da shvate da briga ka našoj planeti može da se izrazi na razne načine - možemo zasaditi drvo, brinuti o otpadu koji stvaramo i preduzeti konkretne korake kako bi naša planeta bila lepše mesto za život - izjavila je marketing menadžerka Sekopaka Milica Kuzmanov.

Foto: Kompanija Ahold Delhaize

Nikola Rajković, izvšni direktor Lokalne fondacije Stara Pazova ukazao je da je prošle godine kroz istu akciju u osnovnim školama u ovoj opštini sakupljena 1 tona PET plastike, kao i da je važno da ovakve akcije postanu tradicionalne:

-Uvek je lepo kada se ovakve akcije nastave jer onda celokupan trud nije uzalud. Sticanje ekoloških navika jedino je moguće upornim i dugoročnim radom a saradnja koju smo kao Lokalna fondacija uspostavili sa kompanijom Delez i Sekopak upravo ide u tom, dugoročnom, pravcu. Nadam se da će današnji dan biti samo početak i da će deca zajedno sa roditeljima biti podstaknuta ovom akcijom da i u budućnosti nose ambalažni otpad na reciklažu.

Predstavu za decu "Sakupljaj svoju ambalažu i nosi na reciklažu", maestralno su izveli glumci Slobodan Boda Ninković, Jovica Tišma i Mirjana Trebinjac u pozorišnoj sali Stara Pazova, a simbolične ulaznice su bile nesvakidašnje – pet plastičnih flaša. Predškolci su na ovaj način sakupili više od 3.000 PET flaša koje su poslate na reciklažu, a predškolska ustanova "Poletarac" ističe značaj ovakvih projekata za najmlađe.

-Predškolska ustanova "Poletarac" već godinama učestvuje u programu "Za čistije i zelenije škole" i na taj način se deca kroz različite aktivnosti upoznaju sa značajem zaštite životne sredine i važnosti reciklaže. Ovakav vid saradnje sa firmama i udruženjima iz naše lokalne sredine čini naš program bogatijim i drago nam je što su deca predškolskog uzrasta prepoznata kao važni akteri u ovako bitnoj temi - izjavila je stručni saradnik psiholog Olga Knežević.

Sekopak i Delez Srbija se tradicionalno trude da godinama unazad kroz različite inicijative i kampanje podignu svest o važnosti reciklaže i upravljanju ambalažnim otpadom, ali i da edukuju najmlađe o različitim vrstama ambalaže i njihovoj ulozi u ekosistemu.

(Telegraf.rs/PR)