Poznati srpski profesor donirao organe svoje supruge: "Deo tela moje Branke je nastavio da živi"

U Srbiji nema dovoljno transplantacija, lista čekanja sve duža

Foto: Milena Đorđević, Medija centar Beograd

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić donirao je organe svoje supruge, koja je, nažalost, preminula posle iznenadnog pucanja krvnih sudova u glavi. 

Iako jedno da u najtežem trenutku može da znači spas i produžetak više od pet, šest, osam života - u Srbiji nema dovoljno transplantacija. Lista čekanja je sve duža.

U ovom slučaju to nije bilo tako.

Prof. dr Zoran Dragišić kaže da je razgovarao sa majkom njegove supruge, taštom i njenom sestrom, ni njih dve nisu imale ni trenutak dvoumljenja, da li organe dati ili ne, i ostalo mu je do dan danas, skoro je peta godina od tada, jedna rečenica majke njegove supruge: "Pa da njeno srce će nastaviti da živi".

Posle iznenadnog pucanja krvnih sudova u glavi Zoranove supruge Branke, lekari Neurohirurgije Urgentnog centra nisu uspeli da joj pomognu. Najhumanija odluka u najtežem trenutku pomogla je da životi nekih njima nepoznatih ljudi budu spaseni i produženi.

"Bolje da ti organi nastave da žive nego da ih da tako kažem bacite u zemlju, ili da ih, ja sam kremirao moju Branku, mnogo je bolje da njeno srce kuca, da njeni bubrezi pomognu, da rožnjače nekome pomognu da gleda, nego da sam ih spalio u krematorijumu. Deo njenog tela je nastavio da živi, evo pred crkvom smo, verujem da je njena duša u raju i da nas gleda i da je srećna što je njeno zemno telo pomoglo da se nekome produži život", ističe Dragišić za RTS.

Oko 2.000 pacijenata u Srbiji u ovom trenutku čekaju na transplantaciju bubrega, jetre, srca, pluća, rožnjača. Na listi čekanja je i više od 30-oro dece.

(telegraf.rs)