Na srpskoj planini snega ima i do 1 metar: Na njoj vlada idila kakve nigde nema, ostale istopilo rano proleće

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nalazi se na lepom mestu, na putu koji spaja Srbiju i Crnu Goru

Foto: B. Ilić

Proleće je u Srbiju stiglo ranije, pa je prethodnih dana dnevna temperatura u pojedinim mestima u Srbiji bila i 20 stepeni. Sneg sa planina gotovo da se otopio, a utabanom belom pokrivaču još se raduju ljubitelji zimskih sportova na Zlatiboru, Zlataru i Kopaoniku. Ipak, uprkos visokim dnevnim temperaturama, planina Jabuka na jugozapadu Srbije, i te kako je prekrivena snegom i to visine čak od 50 do 60 centimetara.

Smeštena je nadomak Prijepolja, duž crnogorske granice, u oazi mira i carstvu netaknute prirode. Planini sve što nedostaje jesu gosti, koja bi svojim potencijalima zasigurno otvorila vrata turistima iz celog sveta.

- Jabuka ima potencijala da zaživi i dostigne posećenost susednog Zlatara, Tare i Divčivara. Sada kada gotovo nigde u Srbiji nema snega ovde vlada prava zimska idila, gde bi posetioci zasigurno mogli da uživaju. Nalazimo se na lepom mestu, na putu koji spaja Srbiju i Crnu Goru, imamo sve pogodnosti za turizam. Živim na Jabuci i smatram da bi vredelo uložiti truda i srestava u ovu turističku atrakciju - rekao je Bojan Cvijović, meštanin Jabuke.

Seoska domaćinstva u podnožju planine doživljavaju istu sudbinu mnogih srpskih sela koja se gase zbog manjka broja stanovnika.

Po rečima ovdašnjih meštana ovu nestvarnu lepotu treba sačuvati, a jedino turizam bi im mogao pomoći na tom polju.

U selu se nalazi manastir Jabuka i spomenik Boška Buhe, kao i memorijalni kompleks Narodnog heroja, koji je kao dete poginuo u ovom mestu.

Jabuka je od Prijepolja udaljena oko 15-ak kilometara, na nadmorskoj visini od 1.300 metara.

Video: Ragnar Lotbrok u stvarnom životu: Moderni Viking sa sekirama u rukama skače sa stene u ledeno jezero

(B. Ilić)