U Srbiji izmenjen pravilnik o utvrđivanju moždane smrti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Član 2 ovog pravilnika je dopunjen još jednim stavom

Foto: Pixabay

Ministarstvo zdravlja promenilo je Pravilnik o medicinskim kriterijumima, načinu i uslovima za utvrđivanje moždane smrti, a izmene su juče objavljene u Službenom glasniku.

Ovim pravilnikom propisuju se medicinski kriterijumi, način i uslovi za utvrđivanje smrti, kao i sastav i način izbora komisije zdravstvene ustanove koja utvrđuje smrt lica po neurološkim kriterijumim.

Izmenjen je, zapravo, dopunjen član 2, pa sada pored navoda "  smrt lica, nastupila je ako je na osnovu medicinskih kriterijuma, sa sigurnošću utvrđen i potvrđen potpuni i konačni prestanak moždane cirkulacije (u daljem tekstu: moždana smrt)", dodat i stav:

"Smrt je trajni i nepovratni gubitak svih vitalnih bioloških funkcija ćelija i tkiva u organizmu koji se dokazuju po medicinski utvrđenim standardima."

Kako se navodi u članu 3, moždana smrt lica je nastupila ukoliko je nastao potpuni i nepovratni gubitak moždane cirkulacije, koji podrazumeva ireverzibilni prekid ili gubitak funkcije velikog i malog mozga, kao i moždanoga stabla. Moždana smrt lica se utvrđuje na osnovu kliničkog pregleda, a potvrđuje dijagnostičkim postupkom u skladu sa ovim pravilnikom.

Prinstkrin: pravno-informacioni-sistem.rs

Član 4 ovog pravilnika definiše medicinske kriterijume za utvrđivanja moždane smrti su - nepovratno oštećenje mozga, etiologija, koja je dovela do oštećenja mozga, ako je osoba ima kliničku sliku apneične kome (nema spontanih pokreta disanja i ima ugašene reflekse moždanog stabla) i nalazi se na mehaničkoj ventilaciji.

Moždana smrt lica se utvrđuje na osnovu dva uzastopna klinička pregleda. Između prvog i drugog kliničkog pregleda treba da protekne najmanje  šest sati za maloletno lice starosti preko 12 godina života i za punoletno lice, zatim 12 sati za maloletno lice starosti od dve do 12 godina života, 24 sata za maloletno lice starosti od dva meseca do dve godine života.

(Telegraf.rs)