Veoma zabrinjavajući podaci o vakcinaciji MMR-om: Opet nismo postigli obuhvat da izbegnemo epidemiju

Vreme čitanja: oko 5 min.

Najniži obuhvat je u Novom Pazaru, Ćićevcu i Apatinu

Foto: Pixabay, Shutterstock

Vakcinacija MMR vakcinom protiv malih boginja, zauški i rubele i u 2022. godini nije doživela" poželjan obuhvat koji bi nas obezbedio da izbegnemo epidemije, pokazuje najnoviji izveštaj o sprovedenoj imunizaciji koju je objavio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Imunizacija MMR vakcinom prošle godine, sprovedena je sa obuhvatom od 81,3 odsto, što je vipe u odnosu na prethodnu, 2021. godinu kada je iznosio 74,8 odsto, a da bi se izbegla epidemija potrebno je da obuhvat bude 95 odsto. Taj obuhvat je postignut u samo jednom okrugu.

Kako se navodi u izveštaju, u centralnom delu Srbije vakcinisano je 80,1 odsto, a u Vojvodini 84,5 odsto planirane dece.

- Obuhvat od 95 odsto postignut je samo na teritoriji Severnobanatskog okruga, dok je obuhvat veći od 90 odsto dostignut u svega četiri od ukupno 25 okruga: Pirotskom, Borskom, Pčinjskom i Zaječarskom. Obuhvat niži od 80 odsto registrovan je na teritoriji šest okruga, a najniži je bio u Raškom (55,7 odsto), Nišavskom (69,9 odsto), Topličkom (70,1 odsto) i Rasinskom okrugu (70,2 odsto) - navodi se u izveštaju "Batuta".

Opštine sa najnižim obuhvatom u centralnoj Srbiji su Novi Pazar (27,9%) i Ćićevac (32,6%), a u Vojvodini Apatin (57,7%).

- I dalje se beleži veliki broj opština sa obuhvatom ispod 80 odsto na teritoriji Republike. Revakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele pre polaska u prvi razred osnovne škole, tokom 2022. godine sprovedena je sa obuhvatom od 89,5 odsto na nivou Republike, odnosno sa 89,3 odsto u centralnoj Srbiji i 89,9 odsto u Vojvodini - navodi se u izveštaju.

Ni vakcinacija petovaletnom vakcinom protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize i oboljenja izazvanih hemofilusom influence tip b ( (DTaP-IPVHib) nije dostiglaočekivani obuhvat, u 2022. godini iznosio je 91,9 odsto. Ciljni obuhvat vakcinacijom DTaP-IPV-Hib vakcinom u prvoj godini života od 95 odsto postignut je na nivou 12 okruga, a obuhvat ispod 90 odsto registruje se u dva okruga.

-Analiza obuhvata vakcinacijom kombinovanom petovalentnom vakcinom po okruzima pokazuje da je u 2022. godini obuhvat u 12 okruga dostigao ciljnu vrednost od 95 odsto i više planirane dece, dok je obuhvat manji od 90 odsto registrovan u dva okruga. Najniži obuhvat od 85,8 odsto registruje se na teritoriji Grada Beograda.

- Najniži obuhvat u centralnoj Srbiji bio je u opštinama Surdulica (70,4%) i Mionica (56%). Na teritoriji Vojvodine najniži obuhvat zabeležen je u opštinama Odžaci (79,1%) i Titel (72,1%).

U izveštaju se podseća da se niskim obuhvatom održava rizik od epidemija.

Printskrin: Batut.org.rs

Kada je reč o vakcinaciji protiv dečije paralize  održava se rizik od importovanja divljeg polio virusa, uključujući i migrantsku krizu, sa potencijalnim posledicama za održivost sertifikata Evropskog regiona SZO bez dečije paralize.

- Vakcinacija protiv morbila, zaušaka i rubele Prethodni prekidi u distribuciji vakcine protiv morbila, zaušaka i rubele (MMR), sa propuštenim prilikama za imunizaciju i posledično nagomilavanje osetljive nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece i aktuelna epidemiološka situacija morbila u Evropskom regionu dovode u pitanje dostizanje eliminacije morbila/rubele u predviđenom roku. Zbog pada kolektivnog imuniteta došlo je do epidemijskog javljanja morbila (nakon 20 godina najveća epidemija u Srbiji sa smrtnim ishodima), koje je tokom 2018. godine uticalo na povećanje vrednosti obuhvata u ciljnim grupama u odnosu na 2017. godinu, ali ne i u propuštenim godištima prema Kalendaru. Tokom poslednje četiri godine imunizacija planiranih godišta nije realizovana sa ciljnim obuhvatom. Nakupljanjem nevakcinisane dece, u broju koji odgovara kohorti rođenih na godišnjem nivou, stvaraju se uslovi za epidemijsko javljanje morbila. Takođe, uvedena imunizacija zaposlenih u zdravstvenim ustanovama nije realizovana u potrebnom obimu i pored obezbeđenih potrebnih količina MMR vakcine - navodi "Batut".

Revizija vakcinalne kartoteke i supervizorske posete

Kako bi se predupredila epidemija malih boginja, tokom prošle godine su obavljane i revizije vakcinalne kartoteke u službama za zdravstvenu zaštitu dece i omladine, nevakcinisana deca su pozivana, a svaki kontrolni pregled nakon završenog lečenja korišćen je za vakcinaciju dece koja su propuštena da budu vakcinisana po Kalendaru, shodno okolnostima u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji kovida 19.

Epidemiološka situacija zaraznih bolesti u Srbiji protiv kojih se vakcinišemo

DIFTERIJA

Difterija je eliminisana u  Srbiji. Poslednji slučaj ovog oboljenja je registrovan 1980. godine.

DEČIJA PARALIZA

U periodu od 1996. do 2022. godine u Srbiji je prijavljeno 30 slučajeva dečije paralize, od čega je 24 slučaja bilo izazvano divljim polio virusom, a šest slučajeva je klasifikovano kao poliomijelitis udružen sa vakcinacijom. Od 1997. godine nije prijavljen nijedan slučaj dečije paralize izazavan divljim poliovirusom.

TETANUS

U Republici Srbiji prijavljen je jedan slučaj tetanusa u 2022. godini, i to na teritoriji centralne Srbije. U prethodnoj godini, takođe je, prijavljen jedan slučaj ove bolesti. Nije bilo registrovanih slučajeva tetanusa novorođenčadi u 2022. godini. Poslednji slučaj ovog oboljenja sa smrtnim ishodom registrovan je 2009. godine u Pčinjskom okrugu.

VELIKI KAŠALJ

U 2022. godini u Srbiji prijavljeno je pet slučajeva velikog kašlja, i svi su bili na teritoriji Vojvodine. U prethodnoj godini prijavljen je isti broj obolelih.

MALE BOGINJE

U Srbiji nisu registrovane morbile tokom 2022. godine.

ZAUŠKE

Tokom 2022. godine prijavljeno je 11 slučajeva (7 u centralnoj Srbiji i 4 u Vojvodini) obolevanja od zaušaka.

RUBELA

Nije bilo prijavljenih slučajeva rubele u 2022. godini, kao ni tokom prethodne godine.

HEPATITIS B

Tokom 2022. godine, prijavljene su 52 osobe obolele od akutnog virusnog hepatitisa B. Registrovan je jedan smrtni ishod od ove bolesti u 2022. godini.

Male boginje u Srbiji i 2023. godine

Podsetimo, Srbija se i u ovoj godini suočila sa obolevanjem od malih boginja, a najviše zaraženih bilo je u Smederevu.

Pre toga, u  еpidеmiјi mаlih bоginjа u Srbiјi, tоkоm 2017. i 2018. gоdinе rеgistrоvаnо је око 5.800 оbоlеlih, оd којih је 93% bilо nеvаkcinisаnо, nеpоtpunо vаkcinisаnо ili sа nеpоznаtim vаkcinаlnim stаtusоm. Јеdnа trеćinа оbоlеlih bilа је hоspitаlizоvаnа zbоg tеžinе kliničkе slikе prаćеnе kоmplikаciјаmа. U оvој еpidеmiјi rеgistrоvаnо је 15 smrtnih ishоdа mеđu kојimа је bilо čеtvоrо dеcе mlаđе оd pеt gоdinа.

(Telegraf.rs)