Radoman iz Vranja našao kreativan način da održava bliskost sa decom koja su otišla u inostranstvo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Radomanu teško pada udaljenost od svoje dece i unuka

Michal Maňák / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Izazovi geografske razdvojenosti, "video pozivi" i osećaji nedostajanja sudbine su mnogih porodica u Srbiji, čija su deca odlučila za život u inostranstvu. Identično je i u porodici novinara iz Vranja Radomana Irića, čiji sin sa porodicom živi u Češkoj, dok ćerka nakon završenih studija u inostranstvu život nastavila u domovini, ali daleko od Vranja, te svoje unuke ne viđa često, ali obožava da im pravi i kupuje pokone, jer kako kaže "pokloni svakoga dana podsećaju na voljene koji nisu tu", piše kontra press, a prenose Juznevesti.rs

Dok se broj stanovnika u Srbiji, a naročito na jugu zemlje smanjuje, Radoman i drugi roditelji suočavaju se sa sve većim izazovima udaljenosti od svoje dece, ipak, oni pronalaze načine kako da održe toplinu porodičnih veza, često koristeći kreativne metode. Radoman, kao ponosni otac i deda, redovno posećuje svoje unuke i deli s njima dragocene trenutke. Nedavno ga je najstariji unuk pozvao na poseban ručak, što je ojačalo njihov odnos i podsetilo ga na važnost tih, retkih prilika.

- Svake godine idem da ih vidim. Poslednji put kad sam bio, kaže mi najstariji unuk dok sedimo i pričamo: "Deda, ja te sutra vodim na ručak". Kako je to bilo lepo. Koliko me ta njegova rečenica oduševila. Odveo me u jedan veliki restoran - priča Radoman.

Ovaj novinar iz Vranja, takođe koristi kreativnost kako bi očuvao duboku emocionalnu povezanost sa svojim unucima. Nacrtao je posebne karikature koje prikazuju značenje njihovih imena i povezanost s poznatim istorijskim ličnostima, stvarajući jedinstvene uspomene koje deca čuvaju u svojim sobama.

Iako se porodice nalaze u različitim gradovima i državama, Radoman Irić i drugi roditelji poput njega ističu da se porodična ljubav i povezanost ne gube s udaljenošću. Njihovi napori da ostanu bliski i stvaraju posebne trenutke svedoče o snazi porodičnih veza koje ne poznaju granice.

Prema prvim rezultatima popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, u Nišu živi 249.816 stanovnika, što je najviše na jugu Srbije, ali je u odnosu na 2011. godine manje za 10.421 stanovnika, koliko otprilike trenutno ima u Svrljigu. Prate ga Leskovac sa 124.889 stanovnika, Vranje sa 67.250, Pirot sa 49.894 i Prokuplje sa 38.291 stanovnikom. Broj stanovnika u Srbiji je opao za 495.975 u odnosu na prethodni popis, pa prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbiji sada ima 6.690.887 stanovnika.

(Telegraf.rs)