Škola da traje 4 dana nedeljno, peticiju potpisalo skoro 45.000 potpisa: Đacima su ovo najveći problemi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Peticiju je već potpisalo skoro 45.000 đaka i roditelja

Foto ilustracija: Shutterstock

Da li đaci treba da idu u školu samo 4 dana nedeljno? Peticija koja je osvanula na sajtu change.org, upravo se bori za to, jer kako kažu učenici, treba im više vremena za odmor, učenje i vannastavne aktivnosti, a za samo pet dana skupila je skoro 45.000 potpisa.

Kako se navodi u opisu peticije na pomenutom sajtu, škola bi trebalo da traje 4 dana nedeljno da bi pored obaveza za školu đaci imali  vremena i za druge aktivnosti. Kako trenutno imaju samo 2 slobodna dana i njih moraju da iskoriste za učenje i domaće radove, te smatraju da bi školsku nedelju trebalo skratiti na 4 dana kako bi se posvetili i drugim stvarima.

Sa mišljenjem pokretača peticije, očigledno se slaže i veliki broj đaka, a kao ključne razloge za skraćivanje radne nedelje navode umor, iscrpljenost i nedostatak vremena za druge aktivnosti poput muzičke škole i sporta. Jedan od učenika čak napominje da ga škola navodi na suicidalne misli.

- Zato što mi škola daje suicidalne misli i biram sa kojeg mosta da skočim - napisao je jedan đak.

- Hoću bar jedan dan da se opustim, a dva posvetim školi. Sa dva slobodna dana ne mogu ništa da postignem - kaže drugi.

- Meni treba treba više vremena da bi se spremao za muzičku i da bi svirao klavir - još jedan je od razloga.

- Molim sve dobre i razumne ljude-delite na što više mesta ovu peticiju, sa svih telefona u kući. Hajde da doguramo svi zajedno do 100.000 potpisa. Onda će morati doći preko inistarke prosvete na dnevni red u Skupštinu - napisao je jedan od učenika.

Antić: Đake "smara" da sede u školama

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže da je normalno da je đacima u njihovim godinama škola dosadna, te da gledaju da što manje vremena provedu u istoj. Ipak, smatra da nije na njima da odluče koliko vremena će sedeti u klupama, već na stručnim licima.

- Đaci ko đaci, škola ih smara, smaraju ih nastavnici, smara ih i gradivo. To je potegao neko ko ne želi da uči. Nije đak taj koji određuje koliko treba da bude u školi, već institucije. Umni ljudi određuju šta je korisno i dobro za njih. Mi sigurno zaostajemo za zapadom, nemamo kabinete za hemiju, fiziku, sigurno postoji neki vid dosade jer se koriste samo tabla i kreda. Ipak, obrazovanje je važan stub društva bez kog se ne može. Ako hoćete da živite kvalitetno i dobro, znanje vam se isplati jer vam to niko nikada neće oduzeti - navodi Antić.

(Telegraf.rs)