Snežana iz Ivanjice otkrila tajni začin za vrhunski ajvar: Ovo morate da probate

Vreme čitanja: oko 1 min.

Snežana je od svoje majke naučila da sprema ajvar, i kaže da na petnaest kilograma očišćene paprike dodaje litar ulja, šoljicu šećera, soli i sirćeta po ukusu

Bez obzira na to da li je od mlevene, cepane, barene paprike, sa dodatkom plavog paradajza, začinjen ili ne, ajvar je specijalitet u kom većina srpskih porodica zimi uživa. Ipak, za spremanje ove poslastice od paprika potrebno je dosta vremena, truda, ali i umešnosti, piše Infoliga. 

Snežana Đorđević iz Ivanjice preko deset godina sprema ajvar ne samo za svoju porodicu već i po porudžbini i kaže da je pored kvalitetne paprike i umerene vatre, ljubav začin koji ga čini tako ukusnim.

- Nigde ne može da se ispeče i isprži paprika kao na smederevcu, to je tajna dobrog ajvara i vrlo je bitno da se ajvar dobro isprži, da kada se tegla okrene bu njoj nema vode, nego samo čist ajvar - otkrila je Snežana.

Snežana je od svoje majke naučila da sprema ajvar, i kaže da na petnaest kilograma očišćene paprike dodaje litar ulja, šoljicu šećera, soli i sirćeta po ukusu.

- Kada se uprži i kada se vidi dno na šerpi znači da je gotov i dobro upržen - kaže.

Pored ajvara kom se svi vraćaju, Snežana uživa u pripremi i drugih specijaliteta od paprike, kao i dzemova i slatkog. Kako kaže iako je sada sve dostupno u prodavnicama i po nižim cenama ljudi i dalje više vrednuju kvalitet domaćeg proizvoda.

- Čovek sve što radi, mora da voli to što radi, ne možeš nešto da radiš na silu ako ne voliš da radiš i taj ajvar moraš sa voljom i elanom da uradiš - ističe Snežana.

(Telegraf.rs)