U Srbiju stiže jače zahlađenje: Otkrivamo kada i gde se očekuje vejavica i do 20 cm snega

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pad temperature vazduha se očekuje uz prodor hladnog fronta

Foto-kolaž: Shutterstock, Pixabay

Tokom petka u Srbiji se očekuje jače pogoršanje vremena sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Glavnina promene vremene očekuje se posle podne kada će u celoj Srbiji doći do osetnijeg pada temperature vazduha. Pad temperature vazduha se očekuje uz prodor hladnog fronta i tada će jugozapadni vetar biti u skretanju na veoma jak severozapadni, prolazno i sa olujnim udarima.

Kiša će u većem delu Srbije biti umerenog do jakog intenziteta, povremeno i sa pljuskovima sa grmljavinom.

Posle podne kiša će vrlo brzo na višim planinama preći u sneg, a tokom večeri i noći snežna granica spsutiće se i na 600-800 metara nadmorske visine, kasnije tokom noći ka suboti i na 500 metara nadmorske visine.

Najobilniji sneg padaće na planinama zapadne i jugozapadne Srbije u petak uveče, u noći ka suboti na jugu Srbije, a tokom subote na planinama jugoistočne i istočne Srbije.

U subotu se u brdsko-planinskim predelima očekuje obilniji sneg, naročito na planinama južne i jugoistočne Srbije. U većini planinskih predela očekuje se formiranje snežnog pokrivača od 10 do 20 centinetara. Sneg će u ovim predelima biti praćen jakim, na udare i olujnim severnim vetrom, pa se očekuju snežna mećava i vejavica.

Obilni sneg, uz jak i olujni vetar mogao bi da predstavlja i veliku opasnost na putevima kroz brdsko-planinske predele, pa će biti obavezna upotreba zimske opremema, a bez oreke potrebe ne terba kretati na put.

Donja snežna granica nalaziće  se na oko 400-500 metara, lokalno i na 200-300 metara, pa će uslova za susnežicu i sneg biti ponegde i u nižim predelima centralne, zapadne, južne, istočne i jugoistočne Srbije. U ostalim nižim predelima očekuje se kiša.

U Vojvodini se očekuje potpuno suvo, a tokom dama  prestanak padavina očekuje se i u ostatku severne Srbije, ali i na zapadu Srbije.

Za vikend pravi zimski uslovi

Prema trenutnoj vremenskoj prognozi, temperatura u subotu kretaće se od 2-3 do 7-8°C, u Beogradu od 4 do 6°C. Iznad 500-600 metara nadmorske visine temperatura će biti ispod 0°C, a na višim planinama iznad 1500 metara oko -5°C.

Inače, u predelima sa snegom, on će biti veoma mokar, vlažan i težak, pa bi kao takav mogao da predstavlja opasnost, odnosno da lomi grane, drveća i da čak ošteti i električnu mrežu.

Drugog dana vikenda očekuje se suvo vreme, uz slabljenje vetra. Biće i dalje hladno, uz maksimalne temperature od 4 do 8°C.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo sredinu novembra od 8 do 12°C, ona će posle dužeg vremena za vikend biti ispod proseka.

Otopljenje se očekuje već početkom sledeće sedmice, ali već od utorka pogoršanje sa kišom, na višim planinama sa snegom.

(Telegraf.rs)