Maša (7) iz Zrenjanina prvo naučila da igra šah, pa onda da čita i piše: Ovako se rodila ljubav prema hobiju

J. S.
Vreme čitanja: oko 1 min.

U konkurenciji devojčica od sedam i osam godina, Maša je iako mlađa osvojila treće mesto

Maša Petrov je učenica drugog razreda OŠ „Vuk Karadžić“ iz Zrenjanina, ali prvo je naučila da igra šah pa tek onda da čita i piše.

Počela je da igra šah još dok je išla u vrtić, sa pet i po godina, pa je zbog šaha morala da nauči da čita i piše pre nego što je krenula u predškolsko, priča Mašina mama Nataša Petrov, a prenosi Dnevnik.

- U vreme pandemije korona virusom svi smo mnogo vremena provodili kod kuće i zajedno gledali filmove i serije. U seriji „Na putu za Montevideo” mali Stanoje igra šah i Maša je tražila da joj damo šahovsku garnituru koju smo imali u kući, nasleđenu od mog dede, a Mašinog pradede. U početku sam se protivila, to nam je bila porodična uspomena, pa nisam želela da se figure pomešaju sa igračkama i izgube. Ali, Maša je bila uporna i na kraju smo joj dali garnituru. Inače, mi u kući ne igramo šah, tek sada smo naučili, pored Maše - ističe Nataša Petrov.

Već februara 2021. Maša je odigrala svoj prvi turnir, u organizaciji novosadskog kluba „Bubamara“, čija je članica postala.

U konkurenciji devojčica od sedam i osam godina, Maša je iako mlađa osvojila treće mesto.

Sledili su turniri i mnoge pobede. Roditeljima je, kako kažu, najvažnije to što Maša uživa dok igra šah, a smatraju da bi šah trebalo više promovisati u školama.

(Telegraf.rs)