Ovo treba što pre reći Hitnoj o povređenima: Doktorka Ivana objasnila čudo zlatnog sata

LJ. R.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Izuzetno je važno da svaki pacijent u zlatnom satu stigne na operacioni sto, tako ima šanse i da preživi i da se posle toga oporavi - kaže dr Ivana Stefanović

Doktor Ivana Stefanović iz beogradske Hitne pomoći objasnila je šta bi svako trebalo da kaže ako se nađe na mestu saobraćajne nezgode kako bi njene kolege što efikasnije delovale i pomogle povređenima.

- Izuzetno je važno da svaki pacijent u zlatnom satu stigne na operacioni sto, tako ima šanse i da preživi i da se posle toga oporavi - kaže dr Stefanović.

Objašnjavajući kako je teklo spasavanje teško povređenog muškarca i žene na Kružnom putu, odakle su prevezeni u crvenu zonu Urgentnog centra, napominje da su odmah poslate dve ekipe Hitne jer im je, upravo, neko lepo opisao šta se dešava i kako su ppovređeni.

- Jedna ekipa zbrinjava jednog teško povređenoh, to je novi koncept urgentne medicine. Izvlačenje je i pored policije i vatrogasaca išlo nešto teže. Ali, oni koji su nam javili rekli su nam broj pacijenata i u kakvom su stanju. Neophodno je samo da nam se opiše da li je neko bled, preznojen, poplaveo, da li diše i da li mu se podiže grudni koš. To je orijentir koji nama govori koliko ekipa treba da pošaljemo - ispričala je dr Stefanović u uključenju za RTS.

(Telegraf.rs)