Prošlo je 20 godina od požara na Svetoj Gori: Noć koja je odnela više od polovine zgrada srpske carske lavre

Ekipa Telegrafa
Vreme čitanja: oko 1 min.

Pre dve godine obezbeđena su sva preostala sredstva za završetak obnove

Jutra, koje je osvanulo 4. marta 2004. godine, verovatno niko ne želi da se seća. Pre 20 godina stigle su vesti da je u noći između 3. i 4. marta izbio požar u manastiru Hilandar na Svetoj Gori u kom su potpuno uništene gostoprimnica, igumanske prostorije, deo monaških kelija, Beli konak iz 17. veka, mala crkva iz 17. veka i administrativne prostorije.

Požar je počeo nešto nakon 1 sat po ponoći u jednom od dimnjaka severozapadnog konaka koji se naziva Igumenarija, odnosno Dohija. Vatra se, zahvativši suvu drvenu krovnu konstrukciju pokrivenu kamenim pokrivačem, brzo proširila i na celu severnu stranu manastirskog kompleksa sve do crkve Svetih Arhangela i pirga Svetog Save.

Do trenutka kada je požar ugašen nestalo je više od polovine zgrada srpske carske lavre.

Pre dve godine obezbeđena su sva preostala sredstva za završetak obnove, a kroz donošenje Zakona o Hilandaru po prvi put je sistemski rešeno obezbeđivanje sredstava za redovan život Manastira.

Sveta carska srpska lavra Hilandar i jedan od najznačajnijih duhovnih i kulturnih središta srpskog naroda, nalazi se na Svetoj Gori, autonomnoj monaškoj zajednici u severnoj Grčkoj, na istočnom kraku poluostrva Halkidiki.

Hilandar je četvrti po redu u hijerarhiji svetogorskih manastira i jedan od najznačajnijih duhovnih i kulturnih središta srpskog naroda. Osnovali su ga na ruševinama starijeg manastira 1198. godine monasi izuzetnog ugleda, bivši veliki župan Stefan Nemanja (1166 – 1196) i njegov najmlađi sin Rastko, koji su stvorili samostalnu srednjovekovnu državu i autokefalnu Srpsku crkvu

(Telegraf.rs)