Kineskinja Điale Li postala Dobrila, a baš ovaj grad u Srbiji odabrala je za novi dom: Evo šta traži od Srba

A. G.
A. N.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Nikola Anđić

Lepa Kineskinja Điale Li, sada poznata kao Dobrila (22), odnedavno nosi srpsko ime, i to je samo početak njenog puta u Srbiji. Već 16 meseci živi u našoj zemlji, a njen put, dug hiljadama kilometara, prešla je zbog ljubavi prema Srbiji.

- Ja sam iz Čendžoua, grada provincije Hunan, i moja omiljena spska jela su kobasica, štapići i pljeskavica - započela je za Telegraf.rs svoju priču Kineskinja koja nosi srpsko ime Dobrila.

Trenutno radi kao prevodilac sa kineskog na srpski, a njene izvanredne lingvističke sposobnosti ostavile su nas bez teksta. Kako je sama otkrila, studirala je naš jezik četiri godine — tri godine u Kini, a zatim je tokom razmene studenata došla u okolinu Bora i odlučila da ostane. Srbijom je oduševljena, a kako kaže, naš jezik je izabrala zato što Srbija i Kina imaju jake prijateljske veze.

Iako još uvek nije našla dečka, sa osmehom nam je poručila da možemo da je upoznamo s nekim. Dodala je i da joj se posebno sviđaju momci u Srbiji, jer su "viši i jači nego u Kini".

- Možete slobodno da me upoznate sa nekim momcima - rekla je Dobrila kroz osmeh.

Dobrila kaže da je lako sklopila prijateljstva i da ima mnogo prijatelja i kolega.

- U slobodno vreme volim da šetam ulicama i mazim pse i mačke - ovi u Srbiji su tako ljubazni i slatki! Često idem u planinarenje, šetam duž Dunava ili učestvujem u lokalnim kulturnim događajima - objasnila je.

Zatekli smo je na manifestaciji Plašintijada u Rudnoj Glavi, nedaleko od Majdanpeka, gde je promovisala nacionalne specijalitete Kine, poput nudli i knedli punjenih mesom i lukom. Dobrila nam je otkrila tajnu pripreme kineskih knedli.

- Prave se od testa i mesa. Testo se pravi od brašna i vode, pa se zamesi, razvije u malu palačinku i napuni mlevenom svinjetinom sa solju, soja sosom, belim lukom i đumbirom. Na kraju, te knedle se kuvaju u vreloj vodi - objasnila je Dobrila.

Knedle su, kako kaže, prepopularno jelo kod meštana, a na njenom štandu napravila se prava gužva. Ipak, nudle su zasenile sve ostale specijalitete. Dobrila je otkrila da je ovo njen prvi put na ovakvom događaju u Srbiji.

Na samom kraju, otkrila nam je i da li je naučila da sprema plašintu, tradicionalno vlaško jelo:

- Videla sam snimak kako se pravi i probala sam - ispričala je sa smeškom.

Dobrila koja je oduševljena srpskom tradicijom, kulturom, hranom i gostoljubivošću.

- Posebno volim srpsku gostoljubivost - kolege i komšiju su neverovatno topli! Uvek mi daju komplimente, pozivaju me na druženja i dele domaću hranu koju sami spremaju - zaključila je Dobrila.

(Telegraf.rs)