Zavirite u pekaru koja vekovima miriše na domaći hleb: Porodica Ćajkić iz Novog Pazara ne menja staru školu
Ulice novopazarske Stare čaršije još uvek mirišu na domaći hleb. Porodica Ćajkić nastavlja tradiciju dugu 80 godina, koju su nasledili od oca i dede.
Sačuvali su i autentičnost objekta. Ćeramida, peć na drva, i radni dan koji im počinje pre zore… Sa osmehom pričaju o poslu koji im je život.
Na pitanje o tome – koliko je stara pekara, Elvir Ćajkić, pekar iz Novog Pazara odgovara: "Prije rata, a posle rata je otac i kupio i onda smo smo nastavili. Posle su počele mašine za hleb, kupi li ih… Do tada smo radili ručno, ručno boga mi".
Uz Elvira su, uprkos ranom ustajanju i dugim radnim satima, i njegova supruga i ćerka – jedine žene koje danas rade u pazarskim pekarama.
"Nema nijedna, neće niko da radi, vidiš, ja ujutro dođem rano oko četiri, pola tri. Zajedno radimo, zajedno sve, i to ti je to, sa ćerkom", priča Elvirova supruga Batlija Ćajkić.
"Naučila sam sve od oca i majke", dodaje njihova ćerka Elvira.
Hleb se mesi rukama, sa pažljivo biranim sastojcima i prirodnom fermentacijom, kako bi zadržao svoj autentičan ukus i miris.
"Mekše se mesi testo, ona nema mnogo sredine. Može da zameni hleb. ali je ovo ukusnij a gramaža je ista", kaže Elvir.
Njihova predanost i ljubav prema zanatu podsećaju da pravi hleb nije samo hrana – već deo života i istorije jednog grada.
(Telegraf.rs/RTS)