Tibor Mandić iz Bačke Topole postao dvostruki Ginisov rekorder: Kada čujete šta je uradio pašče vam vilica

N. S.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Tibor Mandić iz Bačke Topole dvostruki je Ginisov rekorder u kuvanju, a pre desetak godina kulinarstvo mu je donelo brojne nagrade i priznanja širom sveta.

Tibor Mandić iz Bačke Topole počeo je da se bavi kulinarstvom pre desetak godina, i to veoma uspešno. U Srbiji, Mađarskoj, Ukrajini, Slovačkoj, Austriji postigao je zapažene rezultate i postao dvostruki Ginisov rekorder.

- Jedan je postignut u Ukrajini u jednom kotliću, kuvali smo blizu 3000 litara gulaš čorbe, drugi Ginisov rekord sam ostvario u Mađarskoj i nije nešto posebno veliko, ali u 50 kotlića smo odjednom kuvali krompir paprikaš. I jedan i drugi su zvanični Ginisovi rekordi - navodi on.

Tibor je kulinarstvom počeo da se bavi sasvim slučajno, radeći u Crvenom krstu u Bačkoj Topoli.

- Crveni krst je uvek davao pozadinsko obezbeđenje za neke manifestacije kao što su Dani sela i druga takmičenja u kuvanju i tako sam se zakačio za tu branšu - navodi sagovornik.

Ovaj Ginisov rekorder jedan je od osnivača Viteškog reda kuvara amatera Srbije i član je gastronomskog Viteškog reda u Mađarskoj, ali to nije sve, on je između ostalog i međonarodni gastronomski sudija. Da bi se pripremilo dobro jelo navodi da je potrebno dosta toga da se uskladi.

- Dobar materijal i začini. Dobar materijal još može da se koriguje, ali začini čine čuda, naravno trebaju i talenat i istančan ukus, isto kao u fudbalu ne moraš da budeš vrhunaski fudbaler da bi bio vrhunski trenr - poručio je Tibor.

Kuvanje je jedna vrsta umetnosti u tome će se jednoglasno složiti vrsni kulinari.

(Telegraf.rs/Vojvođanski.com)