Kina obeležila 90. godišnjicu vojske: 12.000 vojnika marširalo na paradi, demonstrirali moć najbrojnije armije na svetu (FOTO) (VIDEO)

Kina ima najbrojniju vojsku na svetu, sa dva miliona ljudi

Kina je juče održala vojnu paradu na 90. godišnjicu Narodne oslobodilačke vojske, koja je 1927. godine osnovana pod nazivom Kineska radnička i seljačka crvena armija.

Srpski vojnici stigli kod Putina: Počele Međunarodne vojne igre na moćnoj ruskoj zemlji (FOTO) (VIDEO)

Predsednik Kine Si Ðinping se na paradi u bazi Žurihe, u autonomnom regionu Unutrašnja Mongolija, pojavio u kamuflažnoj uniformi, navodi AFP.

- Nije ceo svet u miru. Mir se mora čuvati. Drugovi, naporno ste radili - rekao je kineski predsednika, na šta mu je vojska odgovorila "služimo narodu".

U govoru pred postrojenim vojnicima, Đinping je pozvao vojsku da sledi smer Komunističke partije i bude pripravna da pobedi „svakog potencijalnog neprijatelja“.

U paradi je učestvovalo 12.000 vojnika i bilo je angažovano 700 aviona i borbenih vozila.

Helikopteri koji su nadletali skup formirali su u vazduhu broj 90, a za njima su leteli borbeni avioni. Kina ima najbrojniju vojsku na svetu, sa dva miliona ljudi.

Po budžetu koji ima na raspolaganju to je druga sila u svetu, daleko iza SAD, sa 143 milijarde evra planiranih za 2017. godinu, što je porast od sedam odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Od dolaska na vlast 2012. godine, predsednik Kine Si Ðinping predvodio je napore za modernizaciju kineske vojske, i dalje najveće vojske na svetu, navodi AFP.

Kina je u martu najavila da će povećati bezbednosnu potrošnju za sedam odsto, što je najmanji porast od 1991. godine.

Inostrani mediji nisu bili pozvani da prate taj događaj koji je prenosila državna televizija.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/Tanjug/China Daily)