Amerika zamrzla Madurovu imovinu i proglasila ga diktatorom: Kuba uzvraća Vašingtonu da je "napao" narod Venecuele

Prema ovim sankcijama, američke firme i pojedinci ne smeju da posluju sa Madurom

Nakon izbora za novu Ustavotvornu skupštinu, američka vlada okarakterisala je predsednika Venecuele Nikolasa Madura kao diktatora i zamrzla njegovu imovinu u SAD.

Maduro proglasio pobedu: Opozicija osporava rezultate izbora, ulične borbe se nastavljaju, Amerikanci poručili da su uz narod (FOTO)

Prema ovim sankcijama, američke firme i pojedinci ne smeju da posluju sa Madurom. Najmanje 10 ljudi ubijeno je juče u vreme glasanja u nasilju širom zemlje.

Predsednik Maduro opisao je izbore, koji su održani juče, kao "glas za revoluciju".

Nova Ustavotvorna skupština imaće ovlašćenje da menja Ustav i odluke usvojene u Kongresu, koji je pod kontrolom opozicije.

Maduro je izjavio da je ovo jedini način da se obnovi mir posle višemesečnih protesta i političke krize. Kritičari smatraju da on pokušava da učvrsti svoju vlast.

Kubanske vlasti saopštile su da su SAD izvele međunarodni napad na Vladu Venecuele uz podršku generalnog sekretara Organizacije američkih država (OAD).

Nakon parlamentarnih izbora u Venecueli, SAD su proglasile predsednika Venecuele Nikolasa Madura za diktatora koji predstavlja opasnost po demokratiju Venecuele i uvele sankcije kojima se zamrzava sva njegova imovina koju bi mogao da ima u SAD.

- Kuba saopštava da je došlo do početka dobro koordinirane međunarodne operacije u režiji Vašingtona uz podršku generalnog sekretara OAD Luisa Almagra, čiji je cilj da ućutka venecuelanski narod i ne prizna njegovu volju, da ga natera da se preda preko napada i ekonomskih sankcija - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kube.

Kubanske vlasti navode da su veoma dobro upoznate sa ovom „interventnom praksom“.

Ministarstvo spoljnih poslova Kube naglasilo je da samo Venecuelanci imaju pravo da odlučuju kako da prevaziđu svoje probleme i odrede svoju budućnost.

- Dosta je mešanja, ilegalnih skupova i izdaje bolivarskog duha - dodalo je Ministarstvo.

(Telegraf.rs/Srna/Sputnjik)