SAD predlažu rezoluciju o Severnoj Koreji: Pjongjang odmah da prekine sa akcijama

Za usvajanje rezolucije biće potreban konsenzus 15 članica Saveta bezbednosti

Sjedinjene Američke Države su predložile da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvoji rezoluciju kojom se osuđuje najnovije severnokorejsko ispaljivanje balističkih raketa, kao i da sve zemlje "strogo, u potpunosti i ekspeditivno sprovedu" sankcije UN protiv Pjongjanga.

Žestoke pretnje Kim Džong Unu nakon ispaljenog projektila: Južna Koreja bacila osam bombi uz granicu sa Severnom Korejom (VIDEO)

Kim raketom izazvao eksploziju u svetu, svi se mole da ne bude rata: Koje oružje izvlači Japan za kontraudarac i kakve veze SAD imaju sa tim? (VIDEO)

Za usvajanje rezolucije, u čiji je nacrt Rojters imao uvid, biće potreban konsenzus 15 članica Saveta bezbednosti, koje se sastaju kako bi razgovarale o severnokorejskom ispaljivanju balističke rakete preko teritorije Japana, prenosi agencija Rojters.

Rezolucijom se Severna Koreja osuđuje zbog "skandaloznih akcija i pretnji upućenih drugoj članici UN, a od Pjongjanga zahteva da odmah prekine sa takvim akcijama".

Pjongjang se, takođe, poziva da "potpuno napusti nuklearno naoružanje i postojeće nuklearne programe, i da ne sprovodi nikakve dalje nuklearne testove i da napusti postojeće oružje za masovno uništenje".

Rezolucijom se, međutim, ne preti uvođenjem novih sankcija Severnoj Koreji.

(Telegraf.rs / Tanjug)