Snažan zemljotres pogodio Meksiko Siti: Najmanje 42 osobe poginule, tresle se zgrade, hiljade stanovnika na ulicama (FOTO) (VIDEO)

Navodi se da je zemljotres bio jačine 7,1 stepen

Najmanje 42 osobe poginulo je u snažnom zemljotresu koji je pogodio Meksiko Sitisaopštio je na Tviteru guverner meksičke države Morelos Graso Ramirez. Hiljade stanovnika su istrčale na ulice grada, jer je potres tresao zgrade, navodi se u prvim izveštajima agencije Rojters.

Najrazorniji zemljotres u poslednjih 100 godina u Meksiku. Broj žrtava se popeo na 90, i dalje se traga za preživelima

Prema prvim izveštajima, zemljotres je bio jačine 7,4 stepena i pogodio je jug države, navodi rt.com. Precizniji podaci pokazuju da je potres bio nešto blaži, 7,1 stepen.

Centar potresa bio je oko 8 kilometara od države Puebla na dubini od 51,5 kilometara. U snažnom zemljotresu je pored više od 40 žrtava, više od 3, 8 milijardi ljudi ostalo bez struje.

Nakon snažnog potresa aerdorom u Meksiko Sitiju je nastavio da radi. Predsednik SAD, Donald Tramp, izjavio je saučešće žrtvama zemljotresa. 

Stanovnici Meksiko Sitija su već počeli da objavljuju slike na društvenim mrežama i na nekoliko mesta u gradu se vide dim i prašina.

Zemljotres se dogodio pošto je stanovništvo Meksika, pre samo nekoliko sati, uvežbavalo postupke za slučaj zemljotresa.

Na društvenim mrežama ima snimaka na kojima se vidi prva razmera štete, otpala fasada na ulici i krhotine koje su popadale sa okolnih zgrada.

Vežba je održana baš na godišnjicu razornog zemljotresa iz 1985. godine, od koga je u Meksiko Sitiju stradalo više od 5.000 ljudi.

(Telegraf.rs)