POSLEDNJA VEST: SAD izlaze iz UNESKA

Ova odluka stupiće na snagu 31. decembra 2018. godine

SAD su objavile da će se povući iz UNESKA do kraja 2018. godine, jer smatraju da su ovoj međunarodnoj organizaciju potrebne reforme i da je u njoj prisutna anti-izraelske pristrasnost.

Predstavljena rezolucija za opoziv Trampa: Predsednik SAD optužen da podstiče rasizam, seksizam, mržnju i ksenofobiju

- 12. oktobra 2017. godine, državni sekretar je obavestio državnu sekretarku UNESKA, Irinu Bokovu o odluci SAD da se povuče iz organizacije... Ova odluka nije doneta prenagljeno i odražava zabrinutost SAD zbog sve većih neizmirenih obaveza u Unesku, i o potrebnim reformama u samoj organizaciji i stalne pristrasnosti u Unesku usmerene protiv Izraela - saopštila je Heder Nauert, portparolka Stejt departmenta je iz američke vlade.

U saopštenju stoji i da će SAD nastojati da "da budu i dalje angažovane... kako zemlja nečlanica sa statusom posmatrača kako bi doprinele američkim stavovima, perspektivama i ekspertizom". Ova odluka stupiće na snagu 31. decembra 2018. godine.

U ime Uneska reakciju na potez Vašingtona uputila je generalna direktorka te organizacije Irina Bokova.

- Nakon što sam primila zvanično obaveštenje državnog sekretara SAD Reksa Tilesrona, kao generalna direktorka Uneska želim da izrazim duboko žaljenje zbog odluke SAD da se povuku iz Uneska - saopštila je Bokova.

Ona je dodala da odluka SAD predstavlja "gubitak za multilateralizam i celokupnu UN porodicu".

Rojters podseća da su SAD značajna smanjile budžetska davanja za Unesko 2011. u znak protesta zbog odluke o dodeljivanju punopravnog članstva Palestincima.

(Telegraf.rs)