Američka vojna koalicija pronašla hemijsko oružje ISIS-a u Iraku i Siriji

Početkom avgusta, koalicija je tvrdila da ne zna da su borci ISIS-a upotrebljavali hemijsko oružje u Siriji

Koalicija koju predvode SAD zabeležila je da je teroristička grupa ISIS koristila hemijsko oružje u Siriji i Iraku, saopštio je za Sputnjik portparol koalicije Rajan Dilon.

Osveta Islamske države piše se krvlju: Mučki ubili 128 ljudi, decu i žene klali, tukli i lomili im ruke (VIDEO)

- Na dva različita mesta otkrili smo mine i ručne protivtenkovske granate sa hemijskim supstancama koje su pokušali da koriste kao hemijsko oružje. Takođe smo videli i zalihe industrijskih materijala koji bi, kada se pomešaju, mogli da se iskoriste na neki hemijski način (kao hemijsko oružje) - rekao je Dilon.

Početkom avgusta, koalicija je tvrdila da ne zna da su borci ISIS-a upotrebljavali hemijsko oružje u Siriji, što je više puta izjavio zvanični Damask, prenosi Sputnjik.

Stejt department je 19. oktobra prvi put priznao da su teroristi grupe Hajat Tahrir el Šam, koja je povezana sa Nusra frontom, koristili hemijske supstance. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da u provinciji Idlib, u kojoj operiše grupa, bio „poznat samo jedan slučaj upotrebe hemijskog oružja — u Han Šejhunu“, ali su SAD za to optuživale vladine trupe.

(Telegraf.rs)