Ako zatraži politički azil, katalonski predsednik bi mogao da ga dobije: Nije nerealno da Pudždemon ode u Belgiju

Iako nema indikacija da se Pudždemon nada odlasku u Belgiju, ova zemlja je jedna od nekoliko članica EU u kojoj državljani evropskog bloka mogu zatražiti politički azil

Odobrenje političkog azila predsedniku Katalonije Karlesu Pudždemonu u Belgiji nije nerealno, ukoliko on to i zatraži, rekao je belgijski ministar za migracije Teo Franken.

MASOVNI PROTESTI U BARSELONI: Protivnici nezavisnosti izašli na ulice

Španska vlada smenila je Pudždemona i raspustila katalonski parlament nekoliko časova nakon što je taj region proglasio nezavisnost. Španski Ustavni sud, takođe, počeo je sa revizijom glasanja o nezavisnosti u Kataloniji, kako bi doneo odluku da li je u pitanju pobuna.

Iako nema indikacija da se Pudždemon nada odlasku u Belgiju, ova zemlja je jedna od nekoliko članica EU u kojoj državljani evropskog bloka mogu zatražiti politički azil.

- Ukoliko razmotrite situaciju u Španiji nije nerealno, jer vlasti već govore o mogućoj zatvorskoj kazni. Pitanje je u kojoj meri bi Pudždemon imao fer sudski proces - rekao je Franken.

On je naglasio da bi bilo teško da Španija u sličnom slučaju zatraži Pudždemonovo izručenje.

Odnosi između Belgije i Španije bili su zategnuti zbog sličnog pitanja devedesetih godina prošlog veka, kada je Brisel odbio da isporuči španski bračni par tražen zbog navodne povezanosti sa baskijskom separatističkom organizacijom ETA.

(Telegraf.rs)