Iz prošlog veka ništa nismo naučili, hoćemo li već jednom: Svet obeležava jedan od najznačajnijih dana u svojoj istoriji (FOTO)

Preživeli logoraši jako su zabrinuti za budućnost planete zbog čega apeluju na trezvenost i mudre odluke lidera država

Širom sveta danas se obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu.

Više od 6 miliona Jevreja brutalno je ubijano tokom Drugog svetskog rata ali i pre njega, zbog čega Dan sećanja obuhvata period od januara 1933. do maja 1945. godine.

Zašto se obeležava na ovaj dan?

Zato što su Sovjeti 27. januara 1945. godine oslobodili Jevreje i pripadnike drugih naroda iz najozloglašenijeg logora smrti - Aušvica.

Kada su Sovjeti kročili u Aušvic, u njemu je ostalo tek nešto više od 7.000 preživelih ljudi. Procenjuje se da je za 5 godina postojanja logora, u Aušvicu ubijeno oko 1,1 milion zatvorenika, od toga 90 odsto Jevreja.

U periodu od 1942. do 1945. godine nacisti su vozovima dovodili ljude iz cele Srednje i Zapadne Evrope kako bi ih potom likvidirali u gasnim komorama.

Ništa nismo naučili, reagujmo dok ne bude kasno

Hari Bibring, Austrijanac (92) koji je preživeo Holokaust, istakao je da svet ništa nije naučio iz grešaka u 20. veku.

- Plašim se za budućnost svojih unuka, praunuka. Majka mi je ubijena u nacističkom logoru u Poljskoj 1942. godine. To "čišćenje" bilo je nešto najgore što je svet ikada video. Moramo da prevaziđemo razlike ali bojim se da u ovom veku idemo putem koji nije dobar. Umesto da ispravljamo greške, kao da ih kopiramo. Pogledajte Donalda Trampa i njegovu pobedu na izborima. Veoma je važno za svet da on 2020. ne dobije drugi mandat. Imatte najmoćnijeg lidera sveta koji propagira različitost, diskriminaciju i predrasude. Na Amerikancima je da ga ne izaberu ponovo dok ne bude kasno.

Poljak Zigi Šiper (88) imao je samo 14 godina kada su ga poslali u logor smrti u Aušvicu i Štuthofu.

- Nikada ne smemo zaboraviti šta se tamo dogodilo. Pitali su me verujem li još u Boga posle svega. Rekoh im da ne znam, ali neću da poričem njegovo postojanje. Ako ga ima, on je isti i za Jevreje i za hrišćane i za muslimane. Važno mi je da pričam ljudima o svom iskustvu jer nas je preživelih sve manje. Starost nas je stigla.

KRISTALNA NOĆ, PRE SAMO 79 GODINA: Početak najstrašnijeg zločina u istoriji čovečanstva - holokausta (FOTO) (VIDEO)

I dok se širom sveta Dan sećanja na žrtve Holokausta obeležava prigodnim svečanostima, izložbama i projekcijama dokumentarnih filmova, u Beogradu i Srbiji 27. januar je obeležen dan ranije.

Holokaust obeležen u Srbiji

Predstavnici žrtava iz Drugog svetskog rata, državne delegacije Srbije i drugih zemalja odale su u petak počast stradalima u kompleksu logora na Starom sajmištu u Beogradu, a i u Novom Sadu je obeležen ovaj dan.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da je u svim demokratskim državama aktulena potreba da se iznova podseća na strahote holokausta, kao i da se kao neistinite odbace tvrdnje koje negiraju njegov karakter i obim stradanja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Stradalima su poštu odali i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skat, predstavnici Saveza jevrejskih opština, delegacija Grada Beograda, te malobrojni logoraši koji su preživeli holokaust.

Među njima je i 76-godišnja Estera Albahari Bajer, koja je rođena u logoru Staro sajmište.

- Eto, 76 godina je od tada prošlo, i ja imam toliko godina i uvek se potresem. Da je teško, teško je. Ali moramo da idemo napred i da živimo, da se to ne zaboravi i nikome ne ponovi - rekla je Estera Albahari Bajer.

(Telegraf.rs)