POSLEDNJA VEST: Na snazi ostaje nalog za hapšenje Asanža

Asanž neće moći da napusti ambasadu Ekvadora u Londonu

Sudija Ujedinjenog Kraljevstva odbio je da odbaci nalog za hapšenje protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, prenosi RT.

Džulijan Asanž od danas na slobodi? Sud u Britaniji odlučuje o osnivaču Vikiliksa

Ovo znači da Asanž neće moći da napusti ambasadu Ekvadora u Londonu u kojoj boravi od 2012. godine.

On je utočište u ambasadi pronašao kako bi izbegao izručenje Švedskoj, zbog navoda o seksualnom zlostavljanju i silovanju. Međutim, švedski tužioci su kasnije te optužbe odbacili.

Ipak, Asanž nije mogao da napusti ambasadu u Londonu, jer bi se suočio sa hapšenjem zbog kršenja uslova za plaćanje kaucije u Velikoj Britaniji.

Asanžov advokat Mark Samers tvrdi da bi nalog za hapšenje trebao da bude odbačen jer je izgubio svoju svrhu i funkciju, navodeći da su optužbe iz Švedske povučene.

- Asanž je pet i po godina proveo u uslovima koji su veoma slični zatvorskoj kazni, bez adekvatne medicinske nege, sunčeve svetlosti, kao i okolnostima koje su uticale na to da se njegovo fizičko i psihičko zdravlje pogorša - rekao je on.

Aron Votkins, koji zastupa tužilaštvo nazvao je ovaj argument "čudnim i neodrživim", dodajući da je to bio pokušaj "urušavanja zakona" kako bi se Asanžu dozvolilo da napuste ambasadu.

- Asanž je pušten na slobodu uz kauciju, ali je bio dužan da se odazove pred sudom u određenom roku, što on nije uradio. Prema tome, nalog za hapšenje ostaje na stazi - rekao je Votkins, ističući da je Asanžova situacija "izuzetno jednostavna".

(Telegraf.rs/rt.com)