Još jedno političko previranje u Africi: Zuma ima 48 sati da ode sa vlasti, on odbija to da učini (FOTO)

Zuma veruje da je žrtva zavere za zapada i prema Instagramu njegove supruge Tobeke Madiba-Zuma, nema nameru da ode s mesta šefa države

Vladajuća južnoafrička partija - Afrički nacionalni kongres (ANC) odlučio je da smeni Džejkoba Zumu (75) sa mesta predsednika Južnoafričke Republike, rekao je danas visoki zvaničnik te partije.

Od surovog diktatora do nemoćnog starca: Kako je Robert Mugabe reagovao kada je potpisivao ostavku

Vladajuća partija je takvu odluku donela posle maratonskog sastanka koji je trajao 13 sati, a održan je u "četiri oka" između Zume i njegovog naslednika Sirila Ramafose, naveo je zvaničnik, javila je agencija Rojters.

Ramafosa je u decembru izabran na čelo ANC, 106 godina stare partije, tesno pobedivši bivšu Zuminu ženu, Nkosazanu Dlamini-Zumu.

Ukoliko Zuma ne prihvati da ode sa mesta predsednika i ne podnese ostavku u narednih 48 sati, očekuje ga glasanje o poverenju u parlamentu, gde će, kako se očekuje, izgubiti, naveo je BBC.

Zuma veruje da je žrtva zavere za zapada i prema Instagramu njegove supruge Tobeke Madiba-Zuma, nema nameru da ode s mesta šefa države.

Južnoafrička ekonomija u stagnaciji je tokom Zumine devetogodišnje vladavine, a banke i rudarske kompanije nisu voljne da investiraju u toj zemlji zbog široko rasprostranjene korupcije i nestabilnosti.

(Telegraf.rs/Tanjug)