Delegacija Evropskog parlamenta za tri godine čak 14 puta se tajno sastala sa zvaničnicima Severne Koreje

Delegacija EP sastala se i sa zvaničnicima iz SAD, Kine, Japana i Južne Koreje, radi dijaloga koji bi postigao denuklearizaciju Korejskog poluostrva

Delegacija Evropskog parlamenta saopštila je da je tri godine vodila tajne razgovore sa Severnom Korejom, kako bi ih ubedili da sednu za pregovarački sto i okončaju svoj nuklearni program.

Delegacija, na čelu sa britanskim članom EP Niržom Devom, sastala se sa visokim severnokorejskim zvaničnicima 14 puta, a u bližoj budućnosti planiraju i sastanak u Briselu, prenosi britanski Telegraf.

>>>Dok ceo svet priča o susretu Trampa i Kima, iz Severne Koreje se niko ne oglašava

Deva je rekao da su se on i njegove kolege zalagali za dijalog bez preduslova.

- Dosta sam radio u tišini sa svojim kolegama. Tek sada otkrivam naše napore široj publici u svetlu predloženih pregovora - rekao je Deva, misleći na najavu o mogućem sastanku predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Delegacija EP sastala se i sa zvaničnicima iz SAD, Kine, Japana i Južne Koreje, radi dijaloga koji bi postigao denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

- Sastali smo se sa visokim zvaničnicima Severne Koreje 14 puta. Razumeli smo njihove brige i oni su razumeli naše - rekao je Deva.

(Telegraf.rs/Tanjug)