Šta je potrebno da se odnosi EU i Turske unaprede? Teška vremena, ali dobra saradnja

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi bila velika greška izostavljanje Turske iz procesa proširenja Evropske unije

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi bila velika greška izostavljanje Turske iz procesa proširenja Evropske unije.

Erdogan čisti sever Iraka od Kurda: Objavio da su počele vojne operacije

Na samitu EU i Turske kao kandidata za članstvo, u bugarskom gradu Varni, Erdogan je rekao da se nada da su teška vremena Turske i EU ostavljena u prošlosti, prenosi Rojters.

S druge strane, Evropska unija je zabrinuta zbog načina na koji turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poštuje vladavinu prava u Turskoj i zbog njegovih poteza u Siriji i istoku Mediterana, izjavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

- Naš sastanak pokazao je da dok naši odnosi prolaze kroz teška vremena, u oblastima u kojima sarađujemo, sarađujemo dobro - rekao je Tusk juče novinarima nakon samita EU-Turska u Varni, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, ponovo je potvrđena spremnost EU da očuva dijalog i da radi na prevazilaženju trenutnih problema, sa ciljem "da se razviju potencijali partnerstva".

On je naveo da lideri EU nisu dobili konkretne odgovore od Erdogana na dugu listu svega što ih zabrinjava, uključujući operacije u Siriji i hapšenje novinara.

- Ipak, nadam se da će to biti moguće u budućnosti. Samo napredak u rešavanju ovih problema omogući će nam da unapredimo odnose EU i Turske, uključujući i proces pristupanja te zemlje Uniji - rekao je Tusk.

(Telegraf.rs / Tanjug)