Trenutak Božijeg čuda u Jerusalimu: Zapaljen Blagodatni oganj, veliki broj vernika posetio Hristov grob (VIDEO)

Blagodatni oganj predstavlja plamen koji se po tvrdnji vernika čudesno pojavljuje na Svetom Grobu u Jerusalimu na bogosluženju Velike subote, uoči pravoslavnog Vaskrsa

Svake godine na Veliku subotu u Jerusalimu se pali nestvoreni oganj, kao čudo Božije, u Crkvi Hristovog Groba, koga uz specijalni ritual, jerusalimski patrijarh deli vernicima okupljenim u kripti crkve.

Misterija Blagodatnog ognja: Pravoslavcima su ga dvaput otimali, ali se kod drugih crkava Sveti plamen nije javljao (FOTO)

Pvi put je i srpska crkveno-državna delegacija prisustvovala tom obredu 2015. godine, kada je, specijalnim avionom, Blagodatni oganj donet u Beograd na plato ispred Hrama Svetog Save, na Veliku subotu, uveče.

Blagodatni oganj predstavlja plamen koji se po tvrdnji vernika čudesno pojavljuje na Svetom Grobu u Jerusalimu na bogosluženju Velike subote, uoči pravoslavnog Vaskrsa. Pojava blagodatnog ognja po verovanju većine vernika predstavlja vidljivu projavu Duha Svetoga i potvrdu vaskrsenja Isusa Hrista.

Praznično bogosluženje Velike Subote i priziv blagodatnog ognja zajedno služe Pravoslavna crkva u Jerusalimu, Srpska pravoslavna crkva i Jermenska apostolska crkva. Bogosluženju prisustvuju i sveštenici Koptske i Sirijske orijentalno-pravoslavne crkave, kao i predstavnici franjevačkog reda Rimokatoličke crkve.

Bogosluženje Velike subote u hramu Svetog Groba (crkva Vaskrsenja Hristovog) liturgijski podseća na događaje Hristovog stradanja, pogreba i sahrane. Ujedno predstavlja i uvod u njegovo Vaskrsenje.

(Telegraf.rs)