Nepriznata Makedonska pravoslavna crkva od Bugara dobila blagodatni oganj (FOTO)

Prethodnih godina, verska zajednica koja se odvojila od Srpske pravoslavne crkve i proglasila svoju autokefalnost, dobijala je blagodatni oganj od predstavnika Grčke pravoslavne crkve

Zvanična delegacija Bugarske pravoslavne crkve predala je danas blagodatni oganj iz Jerusalima delegaciji samoproglašene Makedonske pravoslavne crkve, piše Sofija gloub.

Kako se navodi, susret se dogodio na aerodromu u Sofiji.

>>>Trenutak Božijeg čuda u Jerusalimu: Zapaljen Blagodatni oganj, veliki broj vernika posetio Hristov grob (VIDEO)

Prethodnih godina, verska zajednica koja se odvojila od Srpske pravoslavne crkve i proglasila svoju autokefalnost, dobijala je blagodatni oganj od predstavnika Grčke pravoslavne crkve.

Događajima nije prisustvovala delegacija plovdivskog mitropolita Nikolaja, koji je protivnik osamostaljenja Makedonske pravoslavne crkve, a kako se navodi, "istorijski momenat" se dogodio i bez prisustva predstavnika Ruske pravoslavne crkve, koji su tradicionalni saveznici Srpske pravoslavne crkve.

Mitropolit Antonij je rekao da je davanje blagodatnog ognja predstavnicima Makedonske pravoslavne crkve "poruka bratske i Hristove ljubavi, koja se daje svakome ko se pojavi u veri".

Makedonski mitropolit Ilarion je rekao da je delegacija MPC stigla u Sofiju uz blagoslov bugarskog patrijarha Neofita, prenosi B92.net.

Kako se podseća, Makedonska pravoslavna crkva je 1967. godine proglasila svoju autokefalnost, a njen status je i dalje pod znakom pitanja jer je ne priznaju ni Srpska pravoslavna crkva, niti Ekumenski patrijarhat u Istanbulu.

Pre nekoliko meseci je Dojče vele preneo tekst u kom se navodi da je MPC uputila pismo Bugarskoj patrijaršiji sa molbom da joj bude takozvana "majka crkva" i da je predstavlja pred drugim pravoslavnim crkvama.

(Telegraf.rs/Tanjug)