Čim je čuo da Severna Koreja prekida nukelarne probe, Tramp je objavio status na Tviteru

Odluka Severne Koreje doneta je na plenarnoj sednici Centranog komiteta vladajuće Radničke partije

Predsednik SAD Donald Tramp reagovao je odmah na Tviteru na vest da je Severna Koreja saopštila da obustavlja testove balističkih raketa dugog dometa i planira da zatvori poligone za testiranje nuklearnih bombi.

Severna Koreja obustavlja nuklearne i raketne probe

- Severna Koreja je pristala da obustavi sve nuklearne probe i zatvori veliki poligon za testiranja. Ovo su veoma dobre vesti za Severnu Koreju i svet - veliki napredak! Sa radošću očekujem Samit - naveo je Tramp na ovoj društvenoj mreži.

AP je prethodno preneo da je severnokorejska agencija KCNA saopštila da obustava proba započinje u subotu.

Kako se navodi, Severna Koreja je odlučila da napravi ovakav potez u cilju održavanja "nacionalnog fokusa" i poboljšanja ekonomije.

Objava o obustavi nuklearnih i raketnih testova usledila je samo nekoliko dana pre nego što bi severnokorejski lider Kim Džong Un trebalo da se sastane sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae Inom u pograničnom selu, kako bi pokušali da okončaju sukob između dve Koreje, nakon čega se očekuje i samit Kima i Trampa.

Odluka Severne Koreje doneta je na plenarnoj sednici Centranog komiteta vladajuće Radničke partije, na kojoj se razgovaralo o "novoj etapi" politike.

(Telegraf.rs/Tanjug)