Revolucija u Jermeniji uspela: Lider opozicije se nada da će biti novi premijer (FOTO) (VIDEO)

Jermenski parlament će u utorak birati novog premijera umesto Serža Sargsjana, koji je podneo ostavku prošle nedelje nakon protesta zbog njegovog izbora

Lider protesta opozicije u Jermeniji i poslanik Nikol Pašinjan rekao je u nedelju, posle razgovora sa predsednikom te zemlje, da je uveren da će imati podršku da postane novi premijer.

- Revolucija je uspela u našoj zemlji. Tri od četiri parlamentarne grupe obećale su da će glasati za mene kao premijera - rekao je Pašinjan, prenosi Tass.

>>> Pobeda naroda Jermenije: Naterali doskorašnjeg predsednika, a danas premijera da podnese ostavku nakon masovnih protesta (FOTO)

Jermenski parlament će u utorak birati novog premijera umesto Serža Sargsjana, koji je podneo ostavku prošle nedelje nakon protesta zbog njegovog izbora.

- Naša pobeda u parlamentu 1. maja će vrlo verovatno postati zakonska činjenica. Vaš kandidat će voditi vladu - poručio je Pašinjan.

On je pozvao svoje pristalice koje su se okupile i u nedelju na protestnom maršu u prestonici, da od ponedeljka obustave protest.

- Počev od ponedeljka ujutru, imaću neke važne sastanke u parlamentu. Biću postiđen, ako blokirate ulice i trgove dok ne budem sa vama. Nećemo izaći na ulice sutra - rekao je Pašinjan na Trgu republike u Jerevanu.

On je najavio da će u ponedeljak u 17 sati po lokalnom vremenu izvestiti građane Jermenije o rezultatima sastanaka.

Pašanjan je kazao da je u nedelju razgovarao i sa članovima ruske Dume i najavio da će odnosi između Jermenije i Rusije biti poboljšani vrlo brzo.

Naveo je i da će Jermenija intenzivno razgovarati sa svim stranim partnerima.

PREDSEDNIK JERMENIJE: PREMIJER SE NE BIRA NA ULICI

Jermenski predsednik Armen Sarkisjan izjavio je u nedelju da bi premijer trebalo da se bira u skladu sa Ustavom te zemlje, a ne na ulicama.

- Svi moramo da poštujemo Ustav. A Ustav jasno kaže da je parlament mesto na kome se bira premijer, a ne na ulicama ili na protestima - rekao je Sarkisjan koji je u martu izabran za predsednika te zemlje.

On je za belorusku televiziju ONT, prenosi Tass, kazao da bi sva neslaganja trebalo da se rešavaju u parlamentu.

- Ukoliko se premijer izabere u skladu sa Ustavom, kao predsednik države potpisaću dekret kojim se ta osoba proglašava za premijera. Ali samo u slučaju da nije prekršen Ustav. Niko ne može i ne sme da otvara Pandorinu kutiju, jer onda ljudi neće poštovati Ustav - rekao je Sarkisjan.

Opozicione stranke od 13. aprila organizuju proteste, zbog kojih je premijer Serž Sargsjan podneo ostavku 23. aprila.

Parlament je zakazao izbor novog premijera 1. maja, a tri parlamentarne grupacije izjasnile su se da će glasati za lidera protesta opozicije i poslanika Nikolu Pašinjana, dok vodeća Republička partija Jermenije za sada nema svog kandidata.

Pašinjan će postati premijer ukoliko za njega bude glasalo 53 od 105 poslanika.

VIDEO: Protest u Atini protiv kompromisa o imenu Makedonije

(Telegraf.rs/Tanjug)