Pompeo poručio da Severna Koreja mora da demontira nuklearni program, a SAD najviše zabrinjava kršenje ljudskih prava

Tramp je ranije danas rekao da bi do kraja ove nedelje moglo da bude obelodanjeno tačno vreme i mesto njegovog sastanka sa liderom Severne Koreje

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da Severna Koreja mora da se posveti hitnom demontiranju svog programa oružja.

On je dodao da su napori ka denuklearizaciji Pjongjanga još uvek u "početnoj fazi" i da njihov ishod "nije poznat", prenosi Rojters.

Tramp najavio: Do kraja nedelje znaće se mesto i vreme sastanka sa Kimom

- Posvećeni smo permanentnom, proverljivom, ireverzibilnom demontiranju severnokorejskog programa oružja za masovno uništavanje i tome da se to učini bez odlaganja - rekao je Pompeo na ceremoniji polaganja zakletve u sedištu Stejt departmenta u Vašingtonu.

SAD ZABRINUTE ZBOG KRŠENJA LJUDSKIH PRAVA

Sjedinjene Američke Države su ozbiljno zabrinute zbog kršenja ljudskih prava u Severnoj Koreji i izvršiće pritisak da se odgovorni privedu pravdi, saopštio je američki Stejt department, uoči planiranog samita predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

- Ostajemo ozbiljno zabrinuti i duboko uznemireni tim kršenjima. U tandemu sa kampanjom vršenja maksimalnog pritiska, nastavićemo da vršimo pritisak da se privedu pravdi odgovorni - navodi se u saopštenju Stejt departmenta, prenosi Rojters.

Tramp je ranije danas rekao da bi do kraja ove nedelje moglo da bude obelodanjeno tačno vreme i mesto njegovog sastanka sa liderom Severne Koreje.

Tramp je ranije rekao i da bi sastanak sa Kimom mogao da bude održan do kraja maja ili početkom juna. Takođe je naveo da bi voleo da sastanak bude u demilitarizovanoj zoni između Severne i Južne Koreje, a kao potencijalna lokacija za samit mogao bi da bude i Singapur.

VIDEO: Istorijski sastanak lidera Severne i Južne Koreje

(Telegraf.rs/Tanjug)