Panika u Drezdenu, pronađena bomba teška 250 kilograma: Evakuisano 9.000 Nemaca (FOTO)

Opasnost od detonacije je veća od očekivane

Bomba iz Drugog Svetskog rata pronađena je danas u istočnom delu Nemačke, tačnije u Drezdenu u delu grada - Lobtau. Kako je saopšteno na tviter nalogu Policije Saksonije, bomba je pronađena na jednom od gradilišta tokom građevinskih radova, teška je 250 kilograma i njeno deaktiviranje je odmah započeto.

Američki turista izveo nacistički pozdrav u centru Drezdena: Reakcija prolaznika je bila brutalna

Kako je Telegraf na licu mesta saznao, u pitanju je vazdušna bomba britanskog porekla, a opasnost od detonacije je veća od očekivane. Stanovnici ovog dela Drezdena evakuisani zbog toga su još jutros iz svojih domova.

Oko 9.000 ljudi moralo je tokom dana da napusti svoje stanove i kuće zbog moguće opasnosti, smešteni su u halu "Messe", većinom starije stanovništvo jer je u tom delu grada i dom za stare, vrtići i škole.

Policija Saksonije je zbog mera sigurnosti angažovala oko 700 policajaca koji se nalaze po celom gradu. Svi prilazi Lobtau su zatvoreni, saobraćaj prema ovom delu grada je u prekidu i linije su preusmerene ka obilaznicama. Letovi na Drezdenskom aerodromu su takođe u prekidu, saopštavaju vlasti Saksonije.

U toku je izgradnja betonskog zaštitnog zida oko lokacije gde je pronađena bomba. Ni nakon 70 godina posle završetka rata i bombardovanja Drezdena , lokacije na kojima su padale bombe još uvek nisu tačno pronađene.

(D.Ivanić)