Dok se ceo svet muči da ugasi požare, Šveđani na njih bacaju bombe?! (VIDEO)

Vlasti su se odlučile na neobičnu opciju možda prvi put u istoriji gašenja požara

Dok se veliki deo sveta bori sa požarima, Šveđani su pronašli nov način za njihovo gašenje. Ova skandinavska zemlja uvela je novo oružje protiv šumskih požara koji besne u toj zemlji - vojne avione.

Požari besne u Avdalenu, u središnjoj Švedskoj, već 13 dana neprekidno, a da stvari budu još gore, plamen je zahvatio područje za vojne vežbe u kojem su zaostale mnoge nedetonirane bombe. Vatrogasci ne mogu da priđu ovom predelu i stave vatru pod kontrolu, pišu švedski mediji.

Zbog toga su se vlasti odlučile za prilično neobičnu opciju, možda i prvi put u istoriji gašenja požara. Naime, one su angažovale oružane snage, koje su poslale dva lovca Jas 39 Gripen da bace bombu u vatru, u nadi da će pritisak nakon eksplozije pomoći da se obuzda plamen.

EU pruža dodatnu pomoć Švedskoj: Šumski požari opustošili na stotine hektara zemljišta

- Kiseonik iz vatre može biti uklonjen uz pomoć bombe i u ovom slučaju bilo je moguće ovo probati. Naša preliminarna procena trenutno glasi da je ovo imalo dobar učinak - objasnio je zapovednik vatrogasnog i spasilačkog tima Johan Szimanski.

Kako piše švedski tabloid Aftonbladet, bomba, model GBU-49, bačena je s visine od 3.000 metara, pri čemu je postigla brzinu od 550 kilometara na sat pre nego je pogodila metu s preciznošću od jednog metra.

Bomba je na taj način uspela da ugasi vatru u krugu od čak 100 metara od mete, prema početnim izveštajima.

Više od 40 požara i dalje gori širom Švedske, a sve više okruga uvodi potpunu zabranu paljenja vatre, što uključuje čak i roštilj na privatnom posedu.

Švedska, u kojoj su prosečne letnje temperature oko 23 stepeni, nije dovoljno opremljena da se nosi sa ovakvom krizom, zbog čega dobija pomoć zemalja iz EU.

(Telegraf.rs)