Merkel traži od Putina da spreči humanitarnu krizu u Siriji

Sirijski ministar spoljnih poslova Valid al-Mualem rekao je u četvrtak da će vladine snage ''ići do kraja'' u planiranoj ofanzivi na Idlib, poslednjem utočištu militanata u Siriji, i da će glavne mete Damaska biti islamisti al-Nusre

Nemačka kancelarka Angela Merkel očekuje od Kremlja da iskoristi svoj uticaj kod sirijske vlade kako bi sprečila humanitarnu katastrofu u pobunjeničkoj regiji Idlib, rekao je portparol nemačke vlade u petak.

Merkel je o tome razgovarala s američkim predsednikom Donaldom Trampom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a nemačka vlada prati događaje u regiji sa zabrinutošću.

>>> Rusija se sprema za vojne vežbe u Sredozemnom moru: 25 brodova i 30 aviona pokazaće moć borbenih snaga

- Očekujemo od Rusije da utiče na sirijsku vladu kako situacija ne bi eskalirala i kako bi se sprečila humanitarna katastrofa - rekla je portparolka Ulrike Demer.

Ona napominje kako je imperativno da humanitarne organizacije dobiju slobodan prolaz do civilnog stanovništva u Idlibu.

Sirijski ministar spoljnih poslova Valid al-Mualem rekao je u četvrtak da će vladine snage ''ići do kraja'' u planiranoj ofanzivi na Idlib, poslednjem utočištu militanata u Siriji, i da će glavne mete Damaska biti islamisti al-Nusre. Napomenuo je da Sirija neće upotrebljavati hemijsko oružje ni u jednom napadu, te da, takođe, takvog hemijskog arsenala i nemaju. Dodao je kako će pokušati da izbegnu civilne žrtve.

Rusija s druge strane napominje da će započeti veliku pomorsku vojnu vežbu u Mediteranskom moru u subotu, u potezu koji, kako se čini, služi kao ometanje zapadnih sila u mogućem napadu na sirijske vladine snage.

Ujedinjene Nacije pozvale su Rusiju, Iran i Tursku da odlože bitku koja bi mogla da utiče na milione civila, tražeći od njih da otvore koridore za transport civilnog stanovništva.

Vladimir Putin gostovaće na samitu u Teheranu 7. septembra zajedno s turskim i iranskim predsednicima, objavio je njegov portparol.

(Telegraf.rs/Hina)